Cuprins:
Mitropolia Moldovei și Bucovinei alături de autoritățile locale au dat undă verde pelerinajului la moaștele Sfintei Parascheva, o manifestare tradițională în Iași, organizată în jurul datei de 14 octombrie. Zecii de mii de pelerini sunt așteptați să sosească din toate colțurile țării, începând cu ziua de vineri, 8 octombrie, atunci când moaștele Sfintei Parascheva vor fi scoase din Catedrala Mitropolitană și vor fi așezate în baldachinul împodobit cu flori din curtea interioară.
Reprezentanții Mitropoliei spun că le este greu să anticipeze numărul de oameni care vor veni. Se așteaptă un aflux mare de pelerini fiindcă anul trecut pelerinajul a fost restricționat doar pentru cei cu buletinul de Iași. „Nu știm cum vor gândi pelerinii: poate vor veni acum mai mult la sfinți, poate alții au venit deja, în timp ce unii poate amână pentru când situația va fi mai bună”, a explicat pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
De altfel, aceștia au precizat că singurul eveniment oficial care va fi organizat de hramul Sfintei Parascheva va fi slujba de pe pietonalul Ștefan cel Mare de pe 14 octombrie. Aici, accesul va fi limitat într-un perimetru din fața scenei care urmează să fie ridicată în fața catedralei.
Coridor unic de acces și mască obligatorie
Au fost luate mai multe măsuri: în curtea comună a Catedralei și a Facultății de Teologie-Ortodoxă, de lângă ansamblul mitropolitan, va fi format un coridor cu garduri care „va folosi tot spațiul disponibil”, astfel încât fluxul majoritar de pelerini să fie cuprins în curtea interioară.
„Accesul pelerinilor în catedrală sau la moaște va fi restricționat pe un culoar unic – o persoană pe rând, nu se va putea staționa nicăieri, nu se vor putea crea grupuri de persoane, pelerinii vor ieși pe un traseu care îi scoate în afara ansamblului mitropolitan. Până vineri vom definitiva acest traseu, va fi unul foarte întortocheat pentru a valorifica la maximum suprafața pe care o avem”, a mai precizat pr. Constantin Sturzu.
Toți pelerinii vor fi obligați să poarte mască și să păstreze o distanță de protecție unul față de celălalt. Verificarea respectării măsurilor de siguranță urmează a fi făcută de către angajați ai Mitropoliei și de jandarmi.
„Racla va putea fi atinsă de cei care vor dori”
În afara acestor măsuri de protecție sanitară, pelerinajul se desfășoară ca în fiecare an. Joi, 7 octombrie, aceeași familie care vine în fiecare an din București va orna baldachinul cu flori de la magazinul său. Vineri, de la ora 6.00, moaștele Sfintei Parascheva vor fi scoase din catedrală într-o ceremonie specială și așezate pe baldachin.
„Noi ne străduim să îi întâmpinăm aici pe toți așa cum se cuvine și să luăm toate măsurile ca să nu existe acest pericol de infectare, în rest fiecare este responsabil. Dacă se știe cu probleme, fiecare poate decide dacă vine sau nu. Racla va putea fi atinsă de cei care vor dori, urmând a fi curățată periodic. Nu știm ce este în sufletul fiecăruia, dar în aceste vremuri grele, omul are nevoie de o speranță, să își pună nădejdea în cineva care poate să ne ajute pe toți. Acela poate să fie doar Dumnezeu”, a spus pr. Constantin Sturzu.
Restricții în weekend și excepții pentru grupurile organizate
Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a lăsat de înțeles că toți pelerinii din țară vor fi primiți, indiferent din ce zone ale țării vin și de numărul infectărilor cu COVID-19 din zona respectivă.
Inițial, propunerea municipalității a fost ca pelerinii ce provin din zone cu incidență foarte mare să nu poată participa la pelerinajul de la Iași. Ulterior s-a revenit asupra acestui aspect, toți pelerinii putând participa, respectând legislația în vigoare și restricțiile care vor fi în Iași la momentul respectiv. Singurii care nu se vor putea porni spre Iași vor fi cei din localitățile care pot fi carantinate complet.
Dată fiind rata de incidență în municipiul Iași, care miercuri, 6 octombrie, era aproape de 7 la mie, se aplică o serie de restricții. Printre acestea se numără și faptul că în weekend, persoanele nevaccinate nu pot circula după ora 20.00.
„Circulația pelerinilor după ora 20.00 în weekend, o întrebare legitimă, va fi asigurată în condițiile prevederii legii, doar pentru cei care sunt în grupuri organizate și care vor trebui să poată demonstra că sunt în tranzit pentru pelerinaj în municipiul Iași. Vor putea să circule și în weekend doar în scopul pelerinajului pe traseele deja marcate în mod clar pentru acest lucru, sub supravegherea noastră, a voluntarilor și a celorlalte instituții ale statului român”, a precizat Mihai Chirica.
Anul acesta se împlinesc 380 de ani de când moaștele Sfintei Parascheva se găsesc în municipiul Iași, fiind aduse de domnitorul Vasile Lupu al Moldovei.