Corespondență din Bulgaria

Peste 500 de kilometri a alergat cu mașina Elena Udrea, joi dimineață, încercând să scape de verdictul care a aruncat-o în spatele gratiilor în procesul Gala Bute. Visa să ajungă în Grecia, unde a cerut azil politic, conform avocatei bulgare, dar a sfârșit într-o celulă de arest din orașul Blagoevgrad. Localitatea care poartă numele unui politician din secolul XIX este tranzitată vara de fiecare român care merge cu mașina în vacanță în Grecia.

Pe străzile din Blagoevgrad

Magazine de firmă, tribunal și căruțe

Blagoevgrad pare un Pitești made in Bulgaria. O cruce luminoasă, ridicată pe cea mai înaltă colină din vecinătate, veghează asupra celor 75.000 de locuitori de aici. Cei care vizitează orașul sunt frapați de afișele cu pozele unor oameni lipite pe scoarța copacilor, pe stâlpi sau pe zidurile caselor. Nu sunt anunțuri de dispariție, sunt pozele și descrierile unor oameni, la comemorarea a 40 de zile de la decesul lor. E un obicei întâlnit însă în orașele de provincie din Bulgaria.

Apropierea de graniță a ridicat nivelul de trai al locuitorilor față de sărăcia din centrul Bulgariei. Dar printre blocurile comuniste cu două sau patru etaje din Blagoevgrad încă mai trec și acum căruțe trase de cai, iar printre terasele de pe esplanada pietonală din centrul orașului își fac veacul câini și pisici maidaneze.

Tribunalul unde a fost judecată arestarea Elenei Udrea e situat în piața centrală, chiar în vecinătatea centrului comercial plin de magazine de firmă. Dar Udrea nu a ajuns la ele.

Tribunalul din Blagoevgrad

Ce trăda chipul Elenei Udrea

Cei de la Tribunalul din Blagoevgrad au amenajat un centru de presă în biroul de mediere aflat lângă poarta de securitate. Jurnaliștii din România sunt primiți cu cafea, apă, cu bomboane de ciocolată, dar și cu un top de hârtie A4 pe care să-și scrie relatările de la procesul Elenei Udrea. 

La proces sunt prezenți și jurnaliștii bulgari. S-au declarat șocați de disperarea cameramanilor din România care s-au îmbulzit pentru a vâna un cadru cu fostul ministru al turismului în drum spre sala de judecată, dar și înăuntru. Când a fost adusă la tribunal, Udrea purta același pulover ca și cu o zi înainte, dar își schimbase tricoul Gucci de 350 de euro cu unul negru, marca Louis Vuitton. Nu mai era machiată, iar masca infailibilității îi dispăruse și ea de pe chip.

Procesul trebuia să înceapă la ora 14:00, dar a fost amânat cu o oră pentru că nu ajunsese translatorul în limba română. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Tribunalului i-a anunțat pe jurnaliști că translatorul ar putea întârzia mai mult „pentru că vine cu autobuzul de la Sofia”.

Misteriosul avocat al Elenei Udrea venit din România

În sala de judecată, Udrea a fost reprezentată de Albina Aneva Tomova, unul dintre cei mai redutabili avocați din Bulgaria, care a fost implicată și în politică. Dar pe lângă ea, la Blagoevgrad a venit din România un al doilea avocat. A coborât dintr-o mașină cu număr de București și nu a vrut să-și dezvăluie identitatea. Ba mai mult, a purtat tot timpul mască de protecție, fiind singurul din clădire cu fața acoperită.

La intrarea în Tribunal, când jurnaliștii i-au pus întrebări, avocatul a răspuns în engleză că nu vorbește limba română. La finalul procesului, când în sala de judecată a fost citită decizia instanței, bărbatul s-a ascuns după un stâlp, iar la plecare a fugit pe scări.

Sala unde a fost judecată Elena Udrea nu seamănă deloc cu cele din instanțele din România. Udrea nu a stat într-o boxă special amenajată pentru arestați, ci chiar în fața instanței, în centrul sălii, în fața unui pupitru cu microfon de la care putea să vorbească. A fost flancată tot timpul de cei care-i asigurau paza.

Judecată cu ușile închise

Procesul trebuia să fie în ședință publică, acceptându-se prezența presei în sală, dar Udrea a cerut expres să fie judecată cu ușile închise. A fost dreptul ei să ceară asta, iar instanța din Bulgaria i l-a respectat. 

Procesul a durat 3 ore, iar la finalul lui, judecătoarea Margarita Coțeva a decis că Udrea rămâne în detenție, în așteptarea deciziei privind punerea în executare a mandatului european de arestare.

Cum a primit Udrea sentința

Citirea deciziei s-a făcut în prezența presei și a translatorului în limba română care vorbea peste judecător, în sala de judecată nemaiînțelegându-se nimic. Udrea era de față, ridicată în picioare, cu presa din România în spatele ei. Între ea și jurnaliști, gardienii au format un zid. 

Judecătoarea Coțeva a vorbit despre faptul că Udrea a invocat că-i vor fi încălcate drepturile în România „pe baza convingerilor sale politice”, că viața și sănătatea sa îi sunt în pericol și că trebuie să fie prezentă la alte procese din țară. Dar instanța a decis că Udrea trebuie să rămână în detenție, în vederea asigurării participării acesteia la punerea în executare a mandatului european de arestare. 

30 de minute a durat citirea sentinței, Udrea a ascultat neliniștită, bâțâind nervos în podea din piciorul drept încălțat cu adidași Gucci albi.

La final, judecătoarea Coțeva a întrebat-o dacă dorește o traducere scrisă a sentinței, iar Udrea a răspuns afirmativ. Are nevoie de argumentația instanței pentru a-și construi apelul, care se va judeca la Sofia pe 14 aprilie.

Când totul s-a terminat în sala de judecată, Udrea a fost scoasă pe o ușă din spate, pentru a fi dusă în arest. Probabil că ea a cerut asta, pentru a nu mai trece prin valul de jurnaliști care o așteptau pe hol.

Sâmbătă târziu, când fostul demnitar se îndrepta în dubă spre celulă, teresale din centrul Blagoevgradului se luminau, pregătite pentru noaptea de weekend.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

 
 

Urmărește-ne pe Google News