Comisarul sef Tudor Mitica (foto), de la Brigada Politiei Rutiere a Capitalei, explica cum trebuie sa faceti aceasta contestatie si cum se calculeaza cele 48 de ore in care puteti plati jumatate din minimumul amenzii.
– plangerea trebuie sa cuprinda: cererea semnata si data (situatia de fapt si de drept) cu mentiunea de a solicita anularea procesului verbal; copie dupa procesul verbal, copie dupa buletin/ carte de identi-tate; copie dupa dovada de retinere a permisului; orice alt document, proba (schita, fotografii, declaratii de martor); copie dupa certificatul de inmatriculare; copie polita de asigurare.
– plangerea suspenda executarea, situatie in ca-re atunci cand s-a dispus retinerea permisului pentru suspendare, dovada se prelungeste pana la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti, dar nu mai mult de un an.
Carnetul se retine in vederea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pe o perioada de 90 de zile pentru:
– conducere sub influenta alcoolului;
– masina are defectiuni tehnice grave;
– depasirea limitei de viteza cu mai mult de 50 km/h;
– nerespectarea regulilor la trecerea cu cale ferata;
– nerespectarea semnalelor politistilor la trecerea coloanelor oficiale sau intercalarea ori atasarea cu acestea ;
– neoprirea la semnele politistului in scopul sustragerii, daca a fost necesara urmarirea ;
– nerespectarea culorii rosii a semaforului, a regulilor de depasire si daca s-a produs un accident cu avarii;
– nerespectarea regulilor de prioritate intre vehicule;
– neanuntarea si prezentarea dupa 48 de ore de la producerea unui accident soldat cu pagube materiale ;
Plangerile pentru contraventiile constatate pe raza Capitalei se depun prin posta la sediul Brigazii de Politie Rutiera, str. gen. Candiano Popescu nr. 57, sector 4, sau zilnic intre orele 7-8 la Compartimentul Juridic. Soferii sanctionati pe raza altor localitati vor depune plangerile la IPJ pe raza carora s-a savarsit contraventia.
Cele 48 de ore in care se poate achita jumatate din minimumul amenzii curg incepand cu ora 0.00 a zilei urmatoare incheierii procesului verbal. Daca termenul se incheie intr-o zi de sarbatoare sau una in care unitatile ce primesc aceste taxe sunt inchise, amenda poate fi platita in prima zi de lucru care urmeaza. In cazul proceselor verbale intocmite intr-o zi de joi, vineri sau sambata, ultima zi de achitare va fi ziua de luni a saptamanii urmatoare.