Din 2006, odată cu implementarea în România a noii legislaţii pentru combaterea fumatului, industria tutunului traversează o perioadă mai puţin fastă. Şi urmează să primească o nouă lovitură: autorităţile propun interzicerea totală a fumatului în spaţiile publice închise, în parcuri şi în locuri unde se practică sportul şi vor să interzică şi vânzarea de ţigări la o distanţă de mai puţin de 250 de metri de spitale şi şcoli.
Producătorii susţin însă că noile recomandări vor avea drept rezultat o serie de efecte care par să nu fi fost luate în considerare. “Estimăm că vor fi afectate 46% din cele 73.000 de puncte de vânzare cu amănuntul a produselor din tutun din ţară. Vor fi vânzări mai mici şi la alte categorii de produse, din moment ce coşul de cumpărături al unui fumător e cu peste 30% mai mare decât cel al unui nefumător”, se arată în punctul de vedere depus de producători la Camera Deputaţilor.
Aceştia susţin că efectul se va vedea în pierderea a 20.000 de locuri de muncă din totalul de circa 40.000 în această ramură economică, pe lanţul de aprovizionare şi distribuţie. Industria tutunului e al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României după companiile din sectorul petrolier