Cuprins:
Ai un televizor vechi și vrei să scapi de el? Nu știi unde să duci frigiderul, maşina de spălat vase sau rufe ori calculatorul care s-au stricat?
Ei bine, locul acestora nu este la gunoi alături de alte deșeuri menajere, deoarece reprezintă un pericol atât pentru tine, cât mai ales pentru mediul înconjurător.
Motivul este că aceste echipamente vechi elimină elemente nocive precum gaze sau metale grele, astfel că trebuie să fie reciclate în centre autorizate. Care sunt acestea îți vom spune în cele ce urmează.
În ce constă reciclarea deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice?
Trebuie să știi că procesul de reciclare a deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice determină scăderea semnificativă a cererii de exploatare a metalelor grele.
În același timp, acesta poate reduce nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră produse atunci când sunt fabricate materiale ce intră în componența acestor aparate.
Cu toții avem aparate electronice sau electrocasnice care se strică sau pe care nu le mai folosim, iar oricine dorește să scape corect și ușor de acestea are la dispoziție numeroase centre specializate. Aceste centre contribuie la protejarea mediului înconjurător prin colectarea selectivă a deșeurilor electrice.
Deșeurile electrice sunt colectate, după care sunt încărcate și transportate în condiții de siguranță către operatorii de tratare și de reciclare. Procesul de tratare presupune o serie de activități de natură fizică, cum ar fi dezmembrare, tăiere și extragerea substanțelor nocive din componența unor DEEE prin anumite metode specifice.
Din acest proces rezultă anumite componente precum cabluri, motoare, plăci circuite imprimate, precum şi materiale ca sticla, plasticul, metalul și altele. Toate acestea sunt supuse ulterior la unele tratamente suplimentare, valorificări, reciclări şi/sau neutralizări şi eliminări nepoluante, după caz.
În cele din urmă, după neutralizarea substanțelor periculoase, din procesele tehnologice care sunt minuțios organizate, rezultă materiiprime secundare, care sunt reintroduse în circuitul economic.
Unde pot fi reciclate deșeurile electrice, electronice și electrocasnice?
În țară există numeroase centre de colectare unde pot fi predate aparatele electrice, electronice și electrocasnice care fie s-au stricat, fie sunt vechi. DEEE-urile pot fi donate unor organizații caritabile, care le recondiționează și le donează ulterior unor categorii sociale defavorizate.
Dacă vrei să scapi de aparatura electronică și electrocasnică vechi trebuie să accesezi Harta Reciclării, prima platformă interactivă națională. Acesta permite identificarea și localizarea punctelor de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile din România, oferind utilizatorilor, și posibilitatea de a contribui la baza de date a hărții.
Pe Harta Reciclării, românii pot să selecteze orașul/sectorul și tipul de deșeu pe care vrea să îl recicleze și vor găsi toate centrele disponibile. Astfel, cei care accesează platforma pot adăuga noi puncte de colectare selectivă, dacă acestea nu există, sau să le revizuiască pe cele deja existente, dacă descrierea acestora nu este conformă cu realitatea.
În același timp, această hartă îți pune la dispoziție și detalii despre serviciile pe care le oferă fiecare centru de reciclare în parte, cum ar fi dacă asigură transport sau dacă plătește bani pentru produsele colectate.
Unde există centre de reciclare a deșeurilor electrice în București
Potrivit Hărții reciclării pentru București deșeurile electrice, electronice și electrocasnice pot fi reciclate în zeci de centre autorizate. Astfel, în cele ce urmează îți prezentăm câteva dintre centrele din Capitală unde poți preda DEEE-urile.
1. Axial – Sistem Național de Colectare DEEE
Sistem Național de Colectare este o franciză care reprezintă serviciile a cinci operatori regionali autorizați pentru colectarea deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice (DEEE), precum și a deșeurilor de baterii și acumulatori (DBA). Firma deține centre de colectare a acestor deșeuri în București și în alte 25 de județe ale țării.
2. Colectează.ro
Platforma Colecteaza.ro reciclează aproape orice se bagă în priză și funcționează pe baterii, și anume aparate electrice, electronice și electrocasnice, baterii portabile şi industriale (non-auto), corpuri de iluminat sau tuburi fluorescente.
3. Respo.ro
Români pot preda spre reciclare echipamente electrice și electronice comandând telefonic sau online cutia Respo. Odată primită la domiciliu sau la orice altă adresă menționată, cetățenii pot introduce echipamentele electrice de mici dimensiuni. După ce se umple, ei pot duce cutia la magazinele partenere care colectează, o pot scoate din casă atunci când vine mașina de gunoi sau pot suna la numărul de telefon verde pentru a afla care este cel mai apropiat punct de colectare.
4. Ecotic
Ecotic este prima organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice din România, fiind înființată în 2006. Aceasta gestionează DEEE-urile în numele a aproximativ 700 de producători și importatori afiliați și asigură și supervizează întregul proces de preluare, transport, dezmembrare și reciclare astfel încât, la final, DEEE să nu mai reprezinte un pericol.
5. Unde reciclăm
Unde reciclăm este o platformă dezvoltată de Asociația Environ și integrează centrele și punctele de colectare la nivel național pentru deșeuri electrice și baterii uzate. Platforma are integrată un modul de localizare al utilizatorului, astfel încât acesta să fie ghidat automat către cel mai apropiat punct de colectare din zona unde locuiește.
Citeşte şi cum cureți și dezinfectezi corect un aparat de aer condiționat!