Mai multe tari membre ale UE au impus restrictii muncitorilor romani. Pentru a lucra in legalitate, ei trebuie sa obtina mai intai un permis de munca. In plus, unele state au inchis total pentru romani piata muncii, altele, doar partial.
Statele care nu au limitat accesul romanilor pe piata fortei de munca sunt Republica Ceha, Finlanda, Suedia, Cipru, Slovenia, Letonia, Slovacia, Polonia, Lituania si Estonia. În aceste tari cetatenii romani pot lucra in orice domeniu in care exista locuri vacante, fara sa aiba nevoie de permise de munca.
Actele se solicita de catre angajator
Alte state au impus masuri restrictive: Franta, Italia, Marea Britanie, Grecia, Olanda, Spania, Portugalia, Malta, Luxemburg, Danemarca, Austria, Germania, Belgia, Irlanda. Responsabilitatea solicitarii catre autoritati a permiselor de munca pentru romani apartine angajatorilor.
Pentru ce meserii sunt cautati sa lucreze romanii in tarile UE am aflat de la Departamentul pentru Munca in Strainatate.
Franta
Pentru a lucra in Franta, romanii trebuie sa obtina o autorizatie de munca. Aceasta tara acorda acces la 62 meserii de pe piata muncii, impartite in patru categorii: constructii, domeniul hotelier (restaurante), agricultura si industrie (uzine), pastrandu-se insa obligativitatea obtinerii unei autorizatii de munca. Pentru celelalte categorii profesionale, demersurile de angajare sunt mai greoaie.
Italia
Italia a dat acces liber romanilor in sectoarele agricol, turistic-hotelier, al activitatii casnice (menajere), constructii, mecanic, de activitati sezoniere si in care isi desfasoara activitatea personalul de conducere si cu o inalta calificare.
Marea Britanie
Persoanele inalt-calificate (informaticieni de top etc.) vor avea drept de munca in functie de indeplinirea punctajului minim din schemele specifice, iar cele calificate, daca obtin permis de munca. Persoanele necalificate vor avea drept de munca in agricultura si industria alimentara. Permisul de munca se acorda exclusiv pentru locul de munca respectiv. Exceptie fac studentii care lucreaza part-time.
Spania
Eliberarea permisului de munca pentru cei care au contract de munca aprobat de Ministerul Muncii din Spania se face fara a se mai tine cont de situatia ocuparii fortei de munca. Sezonierii cu contracte de munca cu durata mai mica de 6 luni au nevoie doar de permis de munca, iar cei cu contracte pe o durata de peste 6 luni au nevoie de permis, dar si de viza de munca.