Din studiul specialiştilor, în care au fost implicaţi 319 copii, a reieşit că minorii prezintă un risc sporit să dezvolte astm dacă le lipsesc patru tipuri de bacterii din corp: Faecalibacterium, Lachnospira, Veillonella şi Rothia. De aceea, experţii canadieni susţin că “microbii potriviţi la momentul potrivit” ar putea fi “reţeta” optimă de prevenire a alergiilor şi astmului.
În organism, bacteriile, microbii şi virusurile depăşesc numeric celulele umane cu 10 la una, iar acest “microbiom” este suspectat că ar avea un impact uriaş asupra sănătăţii. Experţii canadieni susţin că viziunea lor pe termen lung ar fi ca “microbiomurile” pruncilor să fie suplimentate cu cele patru bacterii, pentru a preveni dezvoltarea astmului şi a alergiilor.
Totuşi, va mai dura ceva până la punerea în practică a acestei idei, fiindcă specialiştii nu cunosc încă foarte multe despre aceste patru tipuri de microorganisme. Descoperirea este importantă, deoarece în ultima vreme cazurile de astm şi alergii sunt tot mai frecvente, din cauza a ceea de specialiştii au denumit “ipoteza igienei”.
Aceasta sugerează că majoritatea copiilor nu mai sunt expuşi la suficient de mulţi microbi care să le calibreze sistemul imunitar, astfel încât acesta să distingă între “prieteni” şi “duşmani” organici.
De asemenea, naşterea prin cezariană şi faptul că bebeluşii nu sunt hrăniţi la sân limitează numărul de bacterii transmise unui nounăscut. Antibioticele administrate gravidei sau nounăscutului pot altera, de asemenea, microbiomul fătului.