”Pentru această vară, turismul național este recomandat din două motive. Primul, că suntem, să zicem, în bula noastră națională, în care știm cam care este situația și evoluția. Pe de altă parte, mai este și aspectul etic, care ține de susținerea turismului românesc. De ce să mă duc în Maldive, când pot să mă duc, să zicem, pe o plajă elegantă de pe litoralul românesc”, a precizat Doina Azoicăi.
„Nu spun că populația va adopta măsura aceasta de restricționare – să nu își acorde această relaxare, o vacanță. Iar lucrul acesta trebuie să se întâmple, pentru că este revenirea treptată la normal”, a adăugat medicul epidemiolog.
Pentru turismul intern sunt recomandate zonele care au fost mai puțin afectate de coronavirus. De asemenea, este necesar să alegem locațiile mai puțin aglomerate.
„Dacă înainte, pe plaje erau om lângă om, acum nu mă voi duce eu, ca individ, acolo unde știu că nu sunt asigurate condițiile care au fost foarte bine precizate – o distanță de un metru, un metru și jumătate între șezlonguri, frecventarea cluburilor supra-aglomerate nu este recomandată. Pentru că știți bine cum arăta litoralul în alți ani, era o densitate foarte mare de persoane”, a mai spus Doina Azoicăi.
Conform specialistului în epidemiologie, într-o țară străină, unde vin oameni din multe țări, controlul împotriva coronavirusului este mai greu de realizat.
„Într-o țară sau într-o zonă turistică unde vin oameni din diverse țări, controlul este mai greu de realizat. Ieșirea în afara țării, mai ales în țările care au fost foarte afectate, nu este anul acesta o recomandare”, spune medicul epidemiolog.
Indiferent însă unde vor alege românii să își petreacă vacanța de vară, riscul infectării cu coronavirus există însă peste tot. ”Noi trăim într-o lume a riscurilor. Nici vaccinul nu protejează 100%. Nu există vaccin ideal, care să protejeze 100%”, a conchis epidemiologul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro