Populația indigenă Shipibo-Conibo, circa 20.000 de suflete, este așezată de-a lungul râului Ucayali, jungla amazoniană din Peru. Aici se află Caimito.
Multe dintre tradițiile lor ancestrale sunt încă practicate, cum ar fi șamanismul ayahuasca.
Prin astfel de ritualuri, locuitorii ”încearcă” să lupte contra pandemiei.
”Ritualurile cu ayahuasca elimină energiile negative și fac procesul de vindecare mai profund”, spun șamanii.
Ayahuasca, o poțiune străveche pe bază de ierburi fierte, cu efect halucinogen, e folosită de populația din regiunile amazoniene pentru vindecare fizică și spirituală. În alte zone ale lumii, devenit o substanță din ce în ce mai utilizată ca drog recreațional.
Singura care se luptă pentru a salva locuitorii din Shipibo este Elias Magin, asistent medical care a contractat, de asemenea, virusul.
Când virusul a lovit pentru prima dată, medicul numit de guvern a părăsit Caimito, deoarece contractul său expirase!
Elias ține sub observație 560 de bolnavi. 560 de oameni din cei 700 de săteni din Shipibo sunt infectați.
”În ultimele trei zile, am rămas fără medicamentele pe care ni le-a dat guvernul. Nici măcar un paracetamol, nu mai am”, a spus el.
Cel mai apropiat spital este un drum de opt ore cu barca.
Reporterul CNN a vizitat așezarea în mai. ”Câteva săptămâni mai târziu, am luat legătura cu Elias, care mi-a spus că situația s-a stabilizat în Caimito și că un ONG a venit de la spitalul din Pucallpa cu medicamente. Cel mai important: n-au existat noi morți”, a explicat el.
Satul Shipibo este doar un exemplu al realității din Peru, unde rata infecției zilnice este în ascensiune.
America de Sud a înregistrat aproape 1,2 milioane de cazuri și peste 60.000 de decese. Peru, stat cu 32.000.000 de locuiori, are 257.447 de cazuri de coronavirus și peste 8.223 de decese.
Organizația Mondială a Sănătății crede că America Centrală și America de Sud nu au atins transmiterea maximă a bolii, ceea ce înseamnă că numărul persoanelor care se infectează cu Covid-19 și mor poate continua să crească.
Foto: Wikipedia