„Sosirea la Moscova a lui Edward Snowden a fost surprinzătoare în totalitate. Toate acuzaţiile la adresa Rusiei ţin de emoţia momentului şi sunt inadecvate. Domnul Snowden este un om liber. Cu cât îşi va alege mai rapid destinaţia finală, cu atât va fi mai bine, pentru el şi pentru Rusia”, a precizat Putin.
Pe de altă parte, Statele Unite susţin că există o „bază juridică clară” pentru extrădarea lui Edward Snowden.
„Chiar dacă nu avem un acord de extrădare cu Rusia, există o bază juridică clară pentru extrădarea domnului Snowden”, a declarat Caitlin Hayden, un purtător de cuvânt al Preşedinţiei SUA .
Statele Unite au somat Rusia să îl predea pe fostul consultant al Agenţiei de Securitate Naţională (în engleză: National Security Agency – NSA) Edward Snowden, ajuns duminică la Moscova de la Hong Kong.
De ce este dat în urmărire Edward Snowden
Fostul consultant al NSA Edward Snowden (29 de ani) a fost acuzat de spionaj după ce a dezvăluit pentru publicaţia britanică „The Guardian” informaţii confidenţiale despre programele de supraveghere a comunicaţiilor efectuate de către Statele Unite.
„Unicul meu obiectiv este să informez oamenii despre ceea ce se face în numele lor şi despre ceea ce se face împotriva lor”, a declarat Snowden.
Ziarele „The Washington Post” şi „The Guardian” au dezvăluit existenţa a două programe secrete NSA.
Unul priveşte „recoltarea” începând din 2006 a datelor apelurilor telefonice în Statele Unite de către operatorul Verizon şi, se pare, şi de către alţi operatori.
Celălalt program, numit PRISM, vizează interceptarea comunicaţiilor navigatorilor pe Internet străini, care se află în afara teritoriului Statelor Unite, pe nouă reţele mari de socializare, ca Facebook.