De la 1 ianuarie, leii vechi vor fi scosi din circulatie. Daca dupa aceasta data veti mai detine astfel de bancnote sau monede, le veti putea preschimba la sucursalele si agentiile bancilor comerciale si la patru dintre sucursalele BNR.
Leii vechi vor mai ramane in circulatie pana la sfarsitul acestei luni. Persoanele care, din intamplare, vor mai avea in posesie lei vechi si dupa 1 ianuarie, nu trebuie sa isi faca griji ca vor ramane cu ei. Potrivit lui Mugur Stet, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei, banii vor putea fi preschimbati, fara a se percepe vreun comision. In decursul lunii ianuarie, preschimbarea se face la agentiile si sucursalele bancilor comerciale (Banca Comerciala Romana, Raiffeisen Bank, Banca Romana de Dezvoltare, Bancpost, HVB, Banca Transilvania, Alpha Bank, CEC etc.) si la sucursalele Bancii Nationale a Romaniei din Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara (singurele care au si activitati de casierie). Din luna februarie, pe termen nelimitat, in functie de cantitatea de bani ramasa pe piata, preschimbarea se va putea face exclusiv la cele patru sucursale ale Bancii Nationale a Romaniei. Indiferent de institutia si de data la care veti dori sa preschimbati banii, nu vi se va percepe comision.
”Experienta altor tari privind retragerea din circulatie a unor insemne monetare arata ca aproximativ 4-5% din numerar nu se mai intoarce, pentru ca oamenii il pastreaza ca tezaur numismatic. Estimam ca acelasi lucru se va intampla si in Romania”, ne-a declarat Mugur Stet, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei. Din luna ianuarie, comerciantii pot afisa in continuare preturile in lei vechi, dar numai dublate de cele in lei noi, ca si pana acum. Nu exista insa nici o obligativitate in ceea ce priveste scrierea pretului si in lei vechi. Decizia apartine fiecarui comerciant in parte.