Guvernul României a alocat Primăriei Capitalei (PMB), prin ordonanţă de urgenţă, 25 de milioane de euro pentru ultimele 16 exproprieri de la pasajul Basarab. Dar, conform documentelor, din această sumă mare, PMB va da despăgubiri în valoare totală de doar 5, 5 milioane de euro, în unele cazuri administraţia oferind sub 250 de euro pe metru pătrat. Cei ameninţaţi de a fi daţi afară din casele lor se întreabă, pe bună dreptate, unde sunt restul banilor alocaţi de Guvern?
Pe scurt, în februarie 2009, PMB cerea Guvernului alocarea sumei de 104.720.000 lei, adică 24.933.333 euro, pentru despăgubirea celor care vor fi expropriaţi de pe ultimele 16 terenuri private care stau în calea pasajului Basarab. Până la data mai sus-menţionată, Primăria a expropriat, tot pentru pasaj, 86 de locaţii, iar suma plătită pentru ele a fost de 21,7 milioane de euro… În fine, Guvernul s-a conformat, a dat cât au cerut edilii Capitalei.
Primăria a detaliat ce suprafeţe vor fi trecute în utilitate publică şi ce sumă va încasa fiecare expropriat în parte. Unii vor lua 900 de euro pe metru pătrat, alţii sub 250 de euro. Nu a înţeles nimeni de ce.
Luând documentele la puricat, acestea fiind publice pe site-ul municipalităţii, cei nemulţumiţi de banii primiţi au constatat că PMB nu va aloca în total decât 5.588.682 euro pentru cele 16 terenuri pe care vrea să le ia. Astfel, din suma de 24.933.333 dată de Guvern, la cererea PMB, lipsesc aproape trei sferturi.
«Dacă va fi nevoie, vom ajunge la CEDO»
“Vor să mă scoată din casă şi să-mi dea în schimb 9.000 de euro. Ce să fac cu ei? Să-mi cumpăr o maşină şi să stau în ea? Primăria a cerut bani pentru noi, i-a primit şi acum nu ni-i dă. Unde sunt 19 milioane de euro din banii alocaţi de Guvern? Ne vom judeca, iar dacă va fi nevoie, vom ajunge şi la CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului). Pe această cale trimit un mesaj domnului primar general: cineva pune beţe în roate pasajului – şi nu suntem noi aceia”, ne-a spus Ştefan Vasiliu, unul dintre cei ameninţaţi cu exproprierea.
Suma a fost stabilită în urma evaluărilor
În legătură cu această problemă, Biroul de presă al Primăriei Capitalei ne-a trimis o explicaţie: “Suma de 24.933.333 euro reprezintă plafonul maxim pe care îl poate cheltui Primăria Municipiului Bucureşti, din fonduri proprii, în scopul exproprierilor.
Suma de 5.500.000 de euro a fost stabilită în urma evaluărilor efectuate, restul de buget reprezentând o aprobare de valoare care să acopere eventualele majo- rări stabilite de instanţele judecătoreşti, ca urmare a posibilelor contestaţii ale unor proprietari”.
Menţionăm că instanţele judecătoreşti nu le pot da dreptate proprietarilor decât dacă evaluările Primăriei nu au fost corecte, ipoteză recunoscută în textul de sus. Şi rămâne întrebarea: de ce s-a cerut suma de 25 de milioane de euro şi s-au oferit despăgubiri doar de 5.500.000 €? Cine păstrează restul banilor?
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro