Noile
etichete se vor aplica inițial la patru categorii de produse:
frigidere și congelatoare, mașini de spălat vase, mașini de
spălat rufe și televizoare, precum și alte monitoare externe. Vor
urma etichete noi pentru becuri și lămpi cu surse de lumină fixe
la 1 septembrie, iar în anii următori se vor adăuga și alte
produse, mai arată sursa citată.

În prezent, foarte multe produse obțin clasificarea A+, A++ sau A+++. Cea mai mare schimbare o reprezintă revenirea la scara A-G. Aceasta este mult mai strictă și foarte puține produse vor obține inițial clasificarea „A”. Cele mai eficiente produse aflate acum pe piață vor fi etichetate cu „B”, „C” sau „D”.

Ce alte informații se mai găsesc pe noile etichete

Pe lângă informații despre eficiența energetică, pe noile etichete se va regăsi și alt tip de informații. De exemplu, în cazul unei mașini de spălat rufe, se pot afla numărul de litri de apă pe ciclu de spălare, durata ciclului de spălare și a consumului de energie, astfel cum sunt măsurate de un program standardizat.

Pe noile etichete va exista și un cod QR, care face legătura cu o bază de date europeană, în care consumatorii vor găsi mai multe informații despre produs.

Tot la 1 martie intră în vigoare prevederi referitoare la „proiectarea ecologică” – posibilitatea de reparare și obligația producătorilor să asigure piese de schimb timp de mai mulți ani după ce produsele ies de pe piață.

Timpul maxim de livrare pentru toate aceste piese trebuie să fie de 15 zile lucrătoare de la plasarea comenzii.

Oficialii UE cred că pe piață vor apărea aparate mai eficiente

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat că eticheta energetică inițială s-a dovedit un mare succes până acum. „Datorită ei, o gospodărie medie din Europa a putut economisi mai multe sute de euro pe an”, a spus aceasta. Până la sfârșitul lunii februarie, peste 90% din produse au fost etichetate cu A+, A++ sau A+++, a subliniat comisarul.

Noile etichete vor determina producătorii să vină cu inovații și să pună pe piață produse și mai eficiente energetic, cred oficialii UE.

Urmărește-ne pe Google News