Instalarea unei centrale termice
Dacă vrei mai mult control asupra temperaturii din casă, instalarea unei centrale termice este ideală. Ca să faci acest lucru, primul pas nu este achiziționarea centralei. Întâi, e nevoie de o cerere în vederea debranșării de la sistemul central de termoficare. Va fi nevoie să discuți fie la asociația de proprietari, fie la societatea de branșament termic. Apoi este necesară colaborarea cu o firmă pentru racordarea la rețeaua de gaze. Ulterior, e nevoie să adresezi o cerere către furnizorul local de gaze în vederea extinderii rețelei de gaze către centrală. De la furnizorul de gaz vei avea nevoie de avizarea proiectului de gaz.
E bine să acorzi suficient timp acestui proces, deoarece în multe locuri din țară durează destul de mult să primești toate avizele de care ai nevoie. Doar după ce ai trecut de aceste etape poți achiziționa și monta centrala pe gaz. Imediat după montare, trebuie să obții de la reprezentanții firmei care au realizat lucrarea următoarele: contractul de execuție, procesul verbal de recepție a lucrării și avizul ISCIR, în copie. Nu în ultimul rând, vei avea nevoie de un contract pentru verificarea tehnică periodică, care se face la cel mult 2 ani.
Lucrări de consolidare și reparare
Probabil ai auzit de autorizația de construcție. Aceasta nu este însă necesară doar dacă vrei să ridici o casă, ci și dacă dorești să consolidezi sau să repari o locuință. Realizarea acestor lucrări în lipsa autorizației de construcție se sancționează conform Legii nr. 50/1991 cu amendă cuprinsă între 1.000 și 100.000 de lei. În plus, dacă faci lucrări fără autorizație, riști să rămâi fără poliță de asigurare: firmele au dreptul să refuze despăgubirile dacă identifică modificări care nu apar în releveul casei. Emisă de administrația publică locală, autorizația de construcție este necesară în multe cazuri.
Îți prezentăm câteva exemple de situații în care riști să fii amendat dacă nu deții autorizație de construcție:
- închiderea balconului, dacă acesta apare ca fiind deschis în proiectul inițial;
- schimbarea instalației electrice;
- dărâmarea zidurilor, chiar și cele care nu sunt de rezistență;
- modificarea dimensiunilor geamului (a golului);
- lucrări de consolidare;
- locuința este plasată într-o zonă protejată (informație disponibilă de obicei pe site-ul primăriilor);
Atunci când îți dorești să faci astfel de amenajări interioare, este nevoie să mergi la autoritățile locale – primărie sau primărie de sector, în cazul Bucureștiului. După ce declari schimbările dorite, primești certificatul de urbanism. Acesta este un act informativ, care include și avizele de care ai nevoie ca să poți face lucrările.
Când nu ai nevoie de autorizație de construcție
Există însă și situații în care poți face lucrările fără grija aprobării, conform articolului 11 din Legea nr. 50/1991. Prima condiție este să nu modifici structura de rezistență sau aspectul arhitectural al clădirii. Dintre lucrările care nu au nevoie de autorizație, se numără:
- reparații la acoperișuri, terase și împrejmuiri (fără a schimba forma sau materialele utilizate);
- reparații sau înlocuirea tâmplăriei (interioară sau exterioară) sau a sobelor de încălzire;
- zugrăveli sau vopsitorii interioare sau exterioare (dacă nu se schimbă aspectul clădirii);
- reparații la instalații, fie ele interioare sau exterioare;
- montarea unor sisteme de încălzire a apei, a aparatelor de climatizare sau a aparatelor de contorizare a consumului individual
- repararea sau înlocuirea pardoselilor;
- lucrări pentru compartimentarea de tip nestructural, realizată folosind materiale demontabile.
Sursă foto: Shutterstock