Între 10% și 30% din cei care fac COVID rămân cu probleme de sănătate pe termen lung, iar experții încă nu știu să explice de ce se întâmplă acest lucru.

Jessamyn Smyth, fost pacient COVID, a povestit pentru CNN că un an a fost chinuită de așa-numitul sindrom post-COVID.

În martie 2020, Jessamyn a trecut printr-un episod acut de boală. S-a vindecat, însă sechelele au continuat s-o chinuie: probleme cu respirația, bătăi neregulate și rapide ale inimii, diaree și erupții cutanate neobișnuite.

În plus, la fel ca mulți alți foști pacienți COVID, a rămas cu o oboseală cronică – „epuizare patologică constantă”, și-a descris ea starea pentru CNN.

Scriitoare și profesor de științe umaniste în Holyoke, Massachusetts, Jessamyn a avut dificultăți chiar să-și amintească unele cuvinte din vocabularul de bază, folosit zilnic.

Nu și-a putut continua cariera de profesoară, nici să-și mai urmeze pasiunea pentru înot.

În cele din urmă, am pierdut două locuri de muncă, sfârșitul vieții cognitive a mamei mele, în tranziția către demență, un partener și casa, securitatea financiară și mă temeam că și identitatea mea de înotător și atlet de rezistență.

Jessamyn Smyth pentru CNN:

Apoi, Jessamyn a făcut vaccinul anti-COVID.

În câteva săptămâni, oboseala și problemele cognitive s-au diminuat. Erupțiile au dispărut. După a doua doză de Pfizer, viața i s-a îmbunătățit considerabil.

Ritmul cardiac, care ajungea la 150 de bătăi pe minut după contractarea COVID, a revenit, după imunizare, la cel al unui sportiv de anduranță, de 50-60 de bătăi pe minut.

„Pielea mea era diferită. Creierul meu era diferit. Am început să fiu eu însămi pentru prima dată după un an”, a declarat femeia.

„Respirația grea, durerile de cap, oboseala au dispărut”

Juddy Dodd este o altă fostă pacientă COVID chinuită vreme îndelungată de sechele. Și ea susține că starea i s-a îmbunătățit brusc după vaccinarea cu Pfizer.

„După a doua doză, am avut febră mare și au urmat câteva zile de oboseală și dureri de cap severe”, a declarat ea pentru CNN. „Și apoi, m-am trezit… era duminică dimineață… ziua a patra. A fost ca în acele reclame la cafea, când răsare soarele. M-am simțit grozav, am avut o atitudine schimbată. Acum am energie! Respirația grea a dispărut, durerile de cap au dispărut. În principal, oboseala a dispărut”, a spus femeia.

Studiile aprofundate lipsesc

Deocamdată, studiile mari despre cum ajută vaccinul la recuperarea post-COVID lipsesc.

În Marea Britanie există doar un studiu de mică întindere (realizat pe un eșantion de 44 de persoane) și încă neevaluat științific, în cadrul căruia au fost comparați foști pacienți COVID vaccinați cu foști pacienți COVID nevaccinați. Au fost luați în considerare numai oameni care au făcut forme ce au necesitat spitalizare.

23% dintre cei vaccinați au raportat dispariția simptomelor după imunizare, în vreme ce din grupa persoanelor nevaccinate, doar 15% au declarat că „se simt mai bine”, la aceeași perioadă de timp după externare precum cei vaccinați.

Autoritățile sanitare din SUA spun că este nevoie de studii aprofundate pentru a putea trage o concluzie.

Totuși, tot mai multe persoane cu sindrom post-COVID spun că starea lor s-a îmbunătățit semnificativ după administrarea vaccinului.

Conform dr. Daniel Griffin, de la Universitatea Columbia, 30-40% din pacienții săi cu astfel de sechele au declarat că s-au simțit mult mai bine după administrarea vaccinurilor aprobate în SUA – Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson.

Care ar fi explicația?

„Există o teorie, aceea că unele persoane nu pot elimina virusul, iar vaccinul îi ajută să o facă”, a declarat pentru CNN dr. Daniel Griffin.

De aceeași părere este și dr. Kartik Sehgal, de la Harvard Medical School. „Una dintre ipoteze este că virusul sau materialul său genetic se ascunde în organism, provocând inflamații de durată, de nivel scăzut”, a scris aceasta într-un articol din Nature Medicine.

Sehgal și Griffin au lansat și o altă ipoteză: sindromul post-COVID ar provoca disfuncții imune care rămân și după ce virusul este eliminat. Din această perspectivă, vacinurile ARN mesager, de la Pfizer și Moderna, care învață sistemul imunitar cum să reacționeze la proteina spike cu care virusul se fixează în corp, ar putea reprezenta o „resetare a sistemului imunitar”.

Cu toate acestea, rapoartele spun că și vaccinul Johnson & Johnson, care nu funcționează pe baza tehnologiei ARNm, produce recuperarea pacienților cu sindrom post-COVID. De aceea, cercetătorii cred că este mai plauzibilă teoria cu virusul care nu este eliminat din corp.

Nu toți își revin după vaccin

Dispariția sindromului post-COVID nu a fost raportată însă de toți foștii bolnavi care s-au vaccinat.

La 347 de zile de la infectarea cu Covid, Maneesh Juneja, consultant digital în sănătate în Marea Britanie, ține o evidență strictă a simptomelor sale. El a notat și „presiunea oribilă asupra creierului”, care îl face să simtă că-i explodează capul, și oboseala care, de multe ori, nu-l lasă nici să-și ridice capul de pe pernă.

După prima doză de vaccin, simptomele lui Juneja s-au acutizat.

„Mă simt mai rău în cele trei săptămâni de după vaccin decât în cele trei săptămâni de dinainte”, a scris el. Cu toate acestea, tot el a admis, „nu există nicio posibilitate să aflu dacă vaccinul mi-a cauzat căderea sau oricum avea să se întâmple din cauza bolii”.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News