„Vom continua să blocăm plăţile din Facilitatea Europeană pentru Pace, până când Ucraina rezolvă chestiunea Lukoil”, a declarat marți ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

Ungaria şi Slovacia au cerut luni Comisiei Europene să medieze o procedură de consultare cu Ucraina pentru a debloca tranzitul petrolului exportat de Lukoil prin conductele ce tranzitează teritoriul ucrainean.

Livrările ar fi fost oprite de Ucraina în urma plasării Lukoil pe lista sa de sancţiuni legată de invazia rusă. Ucraina permite în schimb tranzitul petrolului livrat de alți furnizori ruşi. 

Potrivit companiei ucrainene Naftogaz, deşi livrările de petrol ale companiei Lukoil prin conductele din Ucraina au fost oprite, volumul petrolului rusesc care a tranzitat în iulie prin aceste conducte este aproximativ acelaşi ca în lunile precedente.

Fiind două ţări lipsite de ieşire la mare şi având astfel mai multe dificultăţi de a se aproviziona din surse alternative, Ungaria şi Slovacia au primit derogări în cadrul sancţiunilor impuse Rusiei de UE din cauza invaziei din Ucraina, astfel că pot achiziţiona în continuare petrol rusesc, notează Reuters, potrivit Agerpres.

Ungaria importă anual circa două milioane de tone de petrol livrat de Lukoil, echivalentul a aproximativ o treime din importurile sale totale de petrol. Însă rafinăriile companiei ungar MOL din Ungaria şi Slovacia depind în totalitate de petrolul furnizat de Lukoil prin conducta Drujba, care traversează Ucraina, precizează Reuters.

Ungaria şi Slovacia au iniţiat o procedură de consultare cu Comisia Europeană. „Comisia are trei zile să răspundă cererii noastre, după care vom aduce chestiunea în faţa instanţei”, a spus ministrul Szijjarto. Dacă procedura de consultare nu dă rezultate, Ungaria şi Slovacia vor sesiza o instanţă internaţională.

Urmărește-ne pe Google News