Szijjártó a declarat vineri, la Budapesta, după ședința comisiei de cooperare economică ungaro-rusă, că Europa traversează vremuri extrem de dificile, criza migrației care durează din 2015 și războiul din Ucraina izbucnit în 2022 au pus continentul în fața unor provocări serioase, la care nu s-au găsit răspunsurile corecte.
El a atras atenția că, în loc să crească performanța economică, crește doar incertitudinea, iar modelul anterior bazat pe combinația dintre tehnologiile occidentale și purtătorii de energie din est s-a prăbușit.
„Noi, ungurii, vrem ca războiul din Ucraina, aici în vecinătate, să se încheie cât mai curând, noi vrem pace”, a subliniat Szijjártó.
El consideră că sancțiunile împotriva Rusiei nu funcționează, iar o parte semnificativă a companiilor și țărilor europene, deși pe ocolite, își mențin în continuare cooperarea economică.
„Nici noi nu suntem de acord cu sancțiunile, dar, evident, le respectăm, deoarece apar în legislația europeană”, a spus el, adăugând că guvernul obișnuiește să pună veto atunci când o anumită propunere a UE ar leza grav interesele naționale.
«În domeniile care nu sunt afectate de sancțiuni, obiectivul nostru este dezvoltarea cooperării economice între Ungaria și Rusia. Acesta este interesul nostru economic național, interesul nostru de securitate națională și interesul nostru strategic național”, a subliniat Szijjártó.
„Toată Europa face afaceri cu rușii”, susține ministrul maghiar de externe
„Aș dori să-i dezamăgesc pe idealiști aici, pentru că situația este că toată lumea în Europa face acest lucru (…) Diferența dintre noi și ceilalți este de obicei că noi vorbim sincer și deschis despre această problemă”, a remarcat el.
„Toată Europa face afaceri cu rușii, doar că destul de mulți neagă acest lucru, noi nu avem nevoie de asta”, a continuat ministrul.
Szijjártó a abordat și chestiunile energetice în conferința de presă comună cu ministrul rus al sănătății, Mihail Murașko. El a salutat faptul că omologul său l-a asigurat că Moscova rămâne angajată în respectarea contractelor care garantează aprovizionarea Ungariei cu gaze naturale și petrol.
„I-am mulțumit pentru faptul că, în ciuda mediului internațional ostil și a atacurilor continue, cooperarea energetică cu Rusia rămâne stabilă”, a spus el.
El a menționat că anul acesta au sosit deja 5,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale prin conducta Turkish Stream, aproape echivalentul întregii cantități de anul trecut. Guvernul dorește să consolideze și mai mult importanța acestei rute de transport, deoarece datorită ei Ungaria nu va fi afectată nici de întreruperea tranzitului prin Ucraina, a explicat Szijjártó.
El a anunțat că s-a convenit extinderea în continuare a cooperării dintre MVM și Gazprom, astfel încât compania maghiară să poată juca un rol mai mare în comerțul regional cu gaze.
Ministrul a menționat, de asemenea, că anul acesta au sosit 3,2 milioane de tone de petrol prin conducta Prietenia, iar flexibilitatea actorilor corporativi maghiari și ruși a permis menținerea securității aprovizionării, în ciuda măsurilor care au pus în pericol acest lucru în ultima perioadă.
Ungaria construiește centrala nucleară de la Paks cu specialiști occidentali
Cu privire la extinderea centralei nucleare de la Paks, el a raportat că procesul a atins un nou punct de reper, cu peste o mie de persoane lucrând deja la fața locului, inclusiv angajați ai subcontractorilor americani, germani și francezi, iar anul acesta ar putea fi turnat primul beton.
Ministrul a raportat succese majore ale companiilor în sectorul agricol, o companie maghiară fiind acum printre primii cinci producători de furaje din Rusia, astfel încât 10% din piața rusă de furaje este acoperită din surse corporative maghiare.
În plus, odată cu reducerea transporturilor din Europa de Vest, transportul de animale vii din Ungaria către Rusia a crescut, de asemenea, foarte mult, iar săptămâna trecută au fost aprobate noi autorizații pentru extinderea exporturilor de păsări de curte, iar un abator din Sankt Petersburg a cumpărat și utilaje și tehnologii maghiare pentru dezvoltare.
El a subliniat că Richter joacă un rol strategic în aprovizionarea cu medicamente în Rusia, compania deservind peste 10 milioane de pacienți în țară, generând venituri de 117 miliarde de forinți.
El a adăugat că s-a ajuns la un acord și pentru dezvoltarea cooperării în domeniul oncologiei și radioterapiei și au început discuții despre producția de vaccinuri vectoriale în Ungaria.
În cele din urmă, el a anunțat că a fost semnat și un acord de cooperare în învățământul superior, astfel încât prima conferință a rectorilor maghiari și ruși să poată avea loc anul viitor, va fi creată o asociație a universităților maghiare și ruse, iar în continuare 200 de studenți ruși vor putea studia anual cu burse la universități maghiare.