Situația aprovizionării cu carburanți în Ungaria este „critică”, pe fondul creșterii cererii și a reducerii importurilor, a anunțat marți compania MOL, care a spus că singura soluție este crearea condițiilor pentru creșterea importurilor.

Directorul general al companiei, Gyorgy Bacsa, a declarat că MOL încearcă să importe mai multe produse de la rafinăria sa din Slovacia, dar „a ajuns la limitele capacităților sale logistice”.

Compania anunțase încă de luni că s-a confruntat cu o penurie parțială în aproape întreaga sa rețea de benzinării în weekend, deoarece mulți oameni au început să își facă rezerve.

Potrivit informațiilor site-ului de știri Telex, luni, 71 de benzinării nu aveau deloc carburanți, iar marți, 401 benzinării au rămas fără cel puțin un tip de combustibil.

Într-un răspuns transmis Reuters, MOL a precizat că principala cauză a crizei a fost lipsa importurilor. Potrivit companiei, jucătorii străini și-au redus livrările de carburanți spre Ungaria de când guvernul lui Viktor Orban a plafonat prețurile la benzină și motorină anul trecut.

MOL a mai spus că experții săi au lucrat non-stop la întreținerea rafinăriei Dunărea, care funcționează în prezent la o capacitate de 50-55%, pentru ca aceasta să funcționeze din nou la capacitate maximă.

La sfârșitul lunii trecute, MOL a declarat că a redus temporar livrările de combustibil către unii comercianți cu amănuntul din Ungaria, deoarece importurile de petrol din Rusia, prin conducta Drujba, au scăzut sub nivelurile normale.

În urmă cu un an, guvernul a plafonat prețul benzinei și al motorinei la 480 de forinți (1,22 dolari) pe litru, un prag care se aplică în prezent șoferilor de vehicule private, vehiculelor agricole și taxiurilor.

MOL a solicitat în mod repetat renunțarea la plafoanele de preț, care au determinat jucătorii străini să își reducă importurile în Ungaria.

Plafonarea urmează să expire la sfârșitul lunii decembrie. Guvernul a declarat că va decide dacă va prelungi măsura pe baza informațiilor furnizate de MOL cu privire la capacitatea companiei de a asigura aprovizionarea.

„Dacă apar condiții în care nu există suficientă benzină și motorină, atunci trebuie să luăm o măsură”, a declarat șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, pe 30 noiembrie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News