Cu scoruri cuprinse între 42 și 46 de puncte din 100, Ungaria, Bulgaria și România se află la mare distanță de țările scandinave din UE, aflate în top 3 al statelor considerate cel mai puțin corupte.
Ungaria a primit 42 de puncte din punct de vedere al indicelui de percepție a corupției, Bulgaria – 43 de puncte, iar România – 46 de puncte.
Danemarca este considerată drept țara care stă cel mai bine din blocul comunitar (90 de puncte), urmată de Finlanda (87) și Suedia (83), în indicele de percepție a corupției pe anul 2022 al ONG-ului.
Danemarca și Finlanda sunt, de asemenea, în fruntea clasamentului mondial, aceasta din urmă la egalitate cu Noua Zeelandă (87), datorită „instituțiilor lor democratice puternice și a respectării drepturilor omului”, în timp ce Siria și Sudanul de Sud (13) și Somalia (12), „implicate în conflicte prelungite”, se află pe lista de la coada clasamentului.
Luxemburg, Regatul Unit și Austria și-au văzut scorurile scăzând semnificativ din 2017, în timp ce Irlanda este singura țară membră a UE al cărei punctaj s-a îmbunătățit.
Republica Moldova, care a primit statutul de țară candidată la aderarea la UE în iunie anul trecut, și-a îmbunătățit, de asemenea, scorul (39 de puncte).
Cu un punctaj de 28, Rusia are unul dintre cele mai slabe rezultate din Europa de Est, iar invazia acesteia pe scară largă din Ucraina care a început în februarie anul trecut este o „reamintire clară a amenințării pe care corupția și absența responsabilității guvernamentale o reprezintă pentru pacea și securitatea globală”, potrivit unui comunicat de presă al Transparancy International publicat împreună cu raportul.
Scorul Ucrainei este doar puțin mai mare (33) față de anul precedent, dar țara „a întreprins reforme importante și și-a îmbunătățit politicile în mod constant” de la începutul războiului.
Dar conflictul nu a pus capăt corupției din țară, după cum arată scandalul recent care l-a forțat pe ministrul adjunct al apărării din Ucraina să demisioneze – ceea ce indică faptul că „mecanismele anticorupție ale țării sunt departe de a-i putea trage la răspundere pe funcționarii publici”, notează raportul ONG-ului.
Marea Britanie și Qatar se află la minime istorice în clasamentul din acest an – deși pentru Doha raportul nu face o legătură directă cu așa-numitul scandal de corupție Qatargate, care a zguduit Bruxellesul.
Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC) folosește date din sondaje bazate pe interviuri cu experți și oameni de afaceri din diverse surse (inclusiv Banca Mondială și Forumul Economic Mondial) pentru a poziționa 180 de țări din întreaga lume în funcție de nivelul de corupție perceput, pe o scară de la 0, care înseamnă „foarte corupt”, la 100 („deloc corupt”).
Definiția de „corupție” avută în vedere pentru calcularea IPC se concentrează pe exemple specifice care implică funcționari publici, de la mită la deturnarea de fonduri publice, precum și pe capacitatea guvernelor de a limita corupția în sectorul public.
Și în 2022, România, Ungaria și Bulgaria ocupau primele trei poziții din UE ale celor mai corupte țări potrivit indicelui calculat de Transparency International.
Foto: Profimedia Images
cititorlibertatea213da • 31.01.2023, 13:53
Deci, as vrea sa vad si eu un STUDIU OBIECTIV ASUPRA CORUPTIEI SI REALITATII DIN PRESA ROMANEASCA, SAU GLOBALA....sa vedem care sunt cele mai sincere organizatii de presa...Dar daca aveti pretentia sa va credem ca ziar independent si liber, atunci ar trebui sa renuntati la sponsorii si fundatorii pe care ii aveti, care fac parte din elita miliardarilor, si CARE, sa ma ierte ....DAR NU AU NICI UN INTERES SA NE PREZINTE NOUA REALITATEA, CI DOAR ARATA CU DEGETUL LA ALTII CA LA BAIETII RAI AI PLANETEI....SI ASTA O STIE, orice jurnalist Libertatea, dar tace si merge mai departe, ca sai mearga salariul.
cititorlibertatea213da • 31.01.2023, 13:50
CINE ESTE POLITICO, @Libertatea? POLITICO este un ziar GERMAN, cu sediul IN VIRGINIA SUA fundata de UN BANCHER GERMAN iar angajatii sunt, in primul rand angajati, NUMAI SI NUMAI DACA: sunt PRO NATO, PRO UE si alte concepte care nu merita sa le mentionam. Deci inca o smecherie, de data asta pusa in presa globala, PRIN CARE OAMENII INFLUENTI SI TOT CE INSEAMNA POLITICA GLOBALA, ESTE CLAR TRANSMISA SUB O FORMA PENTRU MANIPULAREA POPULATIEI SA FIE PRO UN ANUMIT FORMAT POLITIC.....deci ce face Libertatea, ca sa nu fie acuzata de manipulare, preia de la alti manipulatori....CNN, POLITICO, BBC, THE DAILY UK....Tipic brainwashing
cititorlibertatea213da • 31.01.2023, 13:37
CINE ESTE Transparency International @ Libertatea, cine este? Pai hai sa vedem pe Wikipedia: un NGO GERMAN...facut de bancheri miliardari, directori de corporatii si cativa oameni politici luati de pe ici colo....care ce face, conform LE MONDE: Transparency International creeaza UN INDEX PERSONAL de masurare a coruptiei prin sondaje PRIVATE un INDEX PERSONAL care NU REFLECTA O REALITATE A CORUPTIEI ECONOMICE a respectivelor tari asupra carora s-au facut respectivele sondaje.TOCMAI PRIN ASTA, EXCLUDE INTR-O MANIERA PERICULOASA TARI AL CAROR INDICE AR PUTEA FI MAI MARE daca, DACA, ar fi luate in calcul toti parametri de calcul ca sa ajunga la un rezultat realist. A CE IMI MIROASE, acest articol, DIN POLITICO preluat....IMI MIROASE A SCHEMA DE DEFAIMARE DUSA DE CATRE GERMANIA LA ADRESA UNGARIEI DIN CAUZA POZITIEI EI ASUPRA UCRAINEI. PUNCT.