„În cazul Suediei, există o cantitate amplă de nemulțumiri care trebuie rezolvate înainte ca admiterea țării să fie ratificată”, a precizat Kovacs pe blogul său.
Oficialul de la Budapesta a continuat afirmând că reprezentanții Suediei „au fost în mod repetat dornici să lovească Ungaria prin mijloace diplomatice, folosindu-și influența politică pentru a afecta interesele ungare”.
Zoltan Kovacs s-a referit la criticile Suediei referitoare la slăbirea statului de drept de către guvernul Orban prin politicile adoptate în ultimii 13 ani, acuzații pe care premierul ungar le neagă.
„Adăugarea necazurilor și nemulțumirilor Ankarei nu lasă prea mult spațiu de manevră, cel puțin nu până când suedezii vor începe să își schimbe tonul și să ajute la vindecarea acestor răni persistente”, adăugat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Budapesta.
Suedia și Finlanda au solicitat anul trecut să se alăture NATO, după ce Rusia a lansat invazia în Ucraina. De atunci, aderarea celor două state nordice a fost ratificată de toate țările membre NATO, cu excepția Ungariei și Turciei.
La începutul acestei săptămâni parlamentul Ungariei a ratificat aderarea Finlandei la alianță, dar cererea Suediei este în continuare blocată.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat săptămâna trecută că parlamentul de la Ankara va începe, de asemenea, să ratifice aderarea Finlandei, dar a amânat aprobarea candidaturii Suediei, acuzând-o că adăpostește militanți kurzi pe care Turcia îi consideră „teroriști”.
Foto: EPA
Gandalf_the_Grey • 29.03.2023, 17:26
Apoi ionopot, drága, ce ne mai mirăm, doar are dascăl bun, nu? „Cum îi turcu' și pistolu'” zicea anyuka a mea mai demult, când era aici.
Adaoli.8761 • 29.03.2023, 12:58
Oho, câtă sensibilitate are domnul diriginte, care tot timpul da cu tifla tarilor din jurul Ungariei. Asta da, dubla măsură! Jo napot kivanok !