Prezent miercuri la o conferință de presă alături de omologul său sârb, Nikola Selaković, ministrul de externe de la Budapesta a fost întrebat de un jurnalist dacă Ungaria va achita în ruble factura de la Gazprom.

„Lucrăm la această problemă. În primul rând, aș vrea să spun că vom avea prima obligație de plată către Gazprom la sfârșitul lunii mai, iar acum lucrăm la detaliile unei soluții tehnice pentru a putea plăti. Aprovizionarea cu energie a Ungariei este sigură și va rămâne sigură”, a răspuns Peter Szijjarto, conform sursei citate.

Oficialul a precizat totodată că furnizarea de gaze este prevăzută într-un acord bilateral în care UE nu a avut niciun rol, deci nu are nicio legătură cu modul în care persoanele în cauză o schimbă, notează hirado.hu, portalul de știri al postul public de televiziune din Ungaria.

Nu considerăm necesar ca Comisia Europeană să pregătească un răspuns comun din partea țărilor importatoare de gaze naturale rusești.

Peter Szijjarto, ministrul ungar de externe:

Comisia Europeană a anunțat marți că va declanșa un mecanism care ar putea reduce finanțarea acordată Ungariei, din cauza încălcării standardelor privind statul de drept.

Gazele rusești pentru Ungaria ocolesc Ucraina

Anterior declarației făcute de ministrul maghiar, ambasadorul Rusiei în Ungaria, Evgheni Stanislavov, anunțase că MVM, compania energetică de stat maghiară, discută cu Gazprom transferul contractelor de gaze în ruble. 

În septembrie, Gazprom și MVM au semnat două contracte pe termen lung pentru furnizarea de gaze Ungariei prin conducta Turkish Stream, ocolind Ucraina, mai scrie Kommersant.

Comisia Europeană strânge șurubul

Președintele rus Vladimir Putin a semnat, pe 31 martie, un decret prin care „țările neprietenoase” sunt obligate să achite gazul rusesc în ruble.

Germania și Franța au anunțat că nu vor respecta decizia Kremlinului, care contravine contractelor în vigoare.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut publice, marți, noi sancțiuni împotriva Rusiei. Printre măsurile anunțate se numără blocarea importurilor de cărbune din Rusia și interzicerea accesului navelor deținute sau operate de ruși în porturile UE, cu excepția produselor alimentare, energetice sau cu ajutoare.

Totodată, Comisia Europeană pregătește un plan pentru respingerea completă a importurilor de cărbune, petrol și gaze rusești până în 2030, ca răspuns la războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News