Ungaria a acceptat să plătească în jur de 30 de euro pentru o doză din vaccinul chinezesc Sinophram, potrivit contractelor publicate de un oficial al guvernului, joi.
Asta înseamnă că vaccinul produs de compania de stat chineză este unul dintre cele mai scumpe vaccinuri din lume, dacă nu cel mai scump.
Ungaria a cumpărat cinci milioane de doze din acest ser, potrivit contractelor publicate de șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas.
Contractele publicate de oficialul maghiar mai arată că Budapesta a plătit 9,95 dolari (8,3 euro) pentru vaccinul rusesc Sputnik.
O simplă comparație arată că prețul pentru serul Sinopharm este mult mai mare decât cel al vaccinurilor comandate de Uniunea Europeană sau de SUA. Informațiile privind prețurile acestor vaccinuri nu au fost publicate oficial, dar ele au fost dezvăluite de un oficial belgian și ulterior de presă.
Concret, UE a plătit în jur de 15,5 euro pentru o doză de Pfizer/BioNTech, potrivit Reuters, care a citat un document intern. În cazul AstraZeneca, UE a plătit în jur de 1,8 euro pentru o doză, potrivit datelor dezvăluite de un oficial belgian.
Ungaria a fost una dintre primele țări europene care a semnat un acord cu Sinopharm, pe fondul criticilor aduse de guvernul Orban strategiei de vaccinare a UE.
Chiar premierul Viktor Orban a anunțat la finalul lui februarie că s-a vaccinat cu serul chinezesc, în care are cea mai mare încredere.
Sinopharm a fost deja exportat în mai multe colțuri ale lumii, principalul atu invocat de compania de stat chineză fiind capacitatea mare de producție: până la 3 miliarde de doze, anul acesta.
Prețul vaccinului, scrie New York Times, este însă extraordinar, parțial deoarece compania nu a publicat date detaliate despre faza 3 a studiului clinic.
Până în prezent, Sinopharm a produs de fapt două vaccinuri. Compania a anunțat că primul, făcut în colaborare cu Institutul de Produse Biologice din Beijing, are o eficacitate de 79%, în vreme ce al doilea, realizat în colaborare cu Institutul de Produse Biologice din Wuhan, are o eficacitate de 72,5%.
Prin comparație, Pfizer/BioNTech a anunțat o eficacitate de peste 95%.