UPDATE ora 18.00: Acţiunile comerciale unilaterale ale statelor UE sunt „inacceptabile”, a transmis duminică, 16 aprilie, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, după ce Polonia şi Ungaria au interzis importurile de cereale şi alte produse alimentare ucrainene, pentru care UE şi-a deschis piaţa fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate şi au provocat pierderi sectorului agricol al ţărilor central şi est-europene din cauza supraofertei şi prăbuşirii preţurilor, scrie Agerpres.
„Avem cunoştinţă de anunţurile Poloniei şi Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale şi alte produse agricole. În acest context, este important să subliniem că politica comercială este o competenţă exclusivă a UE şi, prin urmare, acţiunile unilaterale sunt inacceptabile. În vremuri atât de dificile, este esenţial să coordonăm şi să aliniem toate deciziile în cadrul UE”, a indicat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, citat de Reuters.
Știrea inițială: După ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagră, cantități mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să rămână în statele central-europene din cauza blocajelor logistice, motiv pentru care au fost afectate prețurile și vânzările pentru fermierii locali.
Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene luna trecută, prim-miniștrii din cinci țări est-europene, printre care România, au transmis că amploarea creșterii produselor precum cereale, semințe oleaginoase, ouă, carne de pasăre și zahăr a fost „fără precedent” și au spus că tarifele la importurile agricole din Ucraina ar trebui să fie luate în considerare.
Impactul ofertei excesive a creat o problemă politică pentru Partidul Lege și Justiție (PiS) din Polonia, aflat la guvernare, într-un an electoral, cu economia afectată de stagflație.
„Astăzi, guvernul a decis asupra unui regulament care interzice importul de cereale în Polonia, dar și zeci de alte tipuri de alimente (din Ucraina)”, a declarat liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, în cadrul unei convenții a partidului.
Ministerul ucrainean al Politicii Agrare și Alimentației a declarat că interdicția poloneză contrazice acordurile bilaterale existente privind exporturile și a cerut discuții pentru a rezolva problema.
„Înțelegem că fermierii polonezi se află într-o situație dificilă, dar subliniem că fermierii ucraineni se află în cea mai dificilă situație în acest moment”, se arată într-un comunicat.
Guvernul premierului naționalist ungar Viktor Orban s-a alăturat interdicției, spunând că situația actuală va cauza probleme grave fermierilor locali.
Ungaria nu a oferit detalii despre momentul în care intră în vigoare interdicția privind importurilor de cereale și alte alimente, dar a spus că va expira la sfârșitul lunii iunie.
Guvernul Ungariei a spus că speră la schimbări în reglementări la nivelul UE, inclusiv o regândire a eliminării taxelor de import pentru produsele ucrainene.
O decizie similară de interzicere a cerealelor ucrainene a fost luată joi și de Slovacia. Ea a venit după ce un lot de grâu din Ucraina cu o greutate de 1.500 de tone „a fost confirmat cu un pesticid care nu este permis în UE și are un impact negativ asupra sănătății umane”.
seaman651 • 16.04.2023, 19:43
Cerealele trebuiau sa fie in tranzit, dar lacomii s-au gandit ca-i mai bine sa cumpere foarte ieftin, in loc sa lase cerealele sa treaca mai departe. Nu vad niciuna dintre tarile care se grabesc sa interzica importul sa faca anchete sa vada pe plan intern de ce s-a permis cumpararea. Eu unul cred ca din punct de vedere politic s-a stiut pana la cel mai inalt nivel si numai iesirea in strada a celorlalti incompetenti ("agricultorii") i-a facut pe politicieni sa ia masuri si bineinteles ca nu i-a dus capul mai departe de interzicere.
Mazavalt • 16.04.2023, 14:20
Incet incet, Ukrainieni ajung la fundul sacului. Tarul are rabdare, EU nu va avea cu ukrainieni :))