Majoritatea celorlalte țări UE susțin interzicerea petrolului rusesc, măsură prevăzută în cadrul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni menite să pedepsească Moscova pentru războiul declanșat în Ucraina. Pentru o astfel de decizie este însă nevoie de unanimitate, Ungaria fiind cel mai vocal critic al embargoului asupra importurilor de țiței din Rusia.
La cina de luni de la Budapesta, premierul ungar Viktor Orban și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au discutat despre investiții în modernizarea infrastructurii petroliere a Ungariei, a anunțat marți, 10 mai, purtătorul de cuvânt al acesteia din urmă.
„Ceea ce este extrem de important… este să menținem unitatea Uniunii Europene când vine vorba de sancțiuni împotriva Rusiei, acesta este un efort colectiv”, a declarat purtătorul de cuvânt Eric Mamer într-o conferință de presă.
„Sperăm că Uniunea Europeană poate adopta sancțiunile cât mai repede posibil”, a adăugat acesta.
Ursula von der Leyen a anunțat luni seară că este nevoie de mai multă muncă pentru a ajunge la un acord pe acest subiect și că va găzdui o videoconferință despre cooperarea regională în domeniul infrastructurii petroliere.
Mamer a refuzat să precizeze când va avea loc această convorbire, adăugând că lucrările tehnice pregătitoare sunt în curs de desfășurare.
„Discuția din această seară cu premierul Viktor Orban a fost utilă pentru a clarifica problemele legate de sancțiuni și de securitatea energetică. Am făcut progrese, dar sunt necesare eforturi suplimentare”, a scris șefa Comisiei Europene, într-un mesaj publicat pe Twitter.
Președintele francez, Emmanuel Macron, a discutat, de asemenea, cu Viktor Orban chestiuni legate de securitatea energetică a Europei, a anunțat marți Palatul Élysée, iar ministrul francez pentru afaceri europene a declarat separat că un acord este posibil în această săptămână. Trimișii statelor membre ale UE urmează să se întâlnească miercuri, la Bruxelles, pe această temă.
Budapesta refuză embargoul
Cu toate acestea, declarațiile făcute de oficialii de la Budapesta nu sugerează un progres iminent, ministrul de externe Peter Szijjarto afirmând că dineul la care au participat Orban și von der Leyen a marcat „un mic pas înainte”, dar că este nevoie de mult mai multă muncă.
„Adoptarea acestui pachet de sancțiuni ne-ar ruina securitatea energetică”, a spus Peter Szijjarto. „Ar fi imposibil să cumpărăm suficient petrol pentru a menține Ungaria și economia ungară în funcțiune”, a precizat ministrul de externe.
„Atâta timp cât Comisia Europeană nu oferă soluții la aceste probleme, Ungaria, evident, nu poate susține acest pachet de sancțiuni care ar fi… o bombă atomică aruncată asupra economiei maghiare”, a punctat Peter Szijjarto.
Orban a declarat săptămâna trecută că Ungaria are nevoie de „investiții uriașe” pentru a moderniza sistemul energetic al țării.
Unii oficiali europeni de la Bruxelles au făcut imediat legătura cu Executivul comunitar, care îl critică pe Orban pentru subminarea statului de drept și blochează, în consecință, accesul Ungariei la miliarde de euro destinate să ajute la redresarea economică a țării în urma pandemiei de COVID-19.
De asemenea, Comisia Europeană a lansat recent o sancțiune fără precedent, așa-numitul mecanism de condiționalitate, din cauza măsurilor anticorupție extrem de lente ale Ungariei. Mecanismul ar putea priva Ungaria de alte fonduri UE, care reprezintă un motor important al dezvoltării sale.
„În mod clar, guvernul lui Viktor Orban caută să obțină bani suplimentari, o încetinire a mecanismului de condiționalitate sau ambele”, consideră think-tank-ul Eurointelligence.
Alții s-au temut că Orban – care a cultivat legături personale strânse cu președintele rus Vladimir Putin – încearcă să intre în grațiile Moscovei și că acesta ar putea prelungi discuția privind embargoul petrolier până la următorul summit al liderilor naționali ai UE, care va avea loc la 30 mai.
„Asta ar fi deja o victorie pentru Orban”, a declarat un diplomat UE, nemulțumit de faptul că dezacordul asupra embargoului expune diviziunile din cadrul blocului și le oferă muniție celor care critică UE pentru ineficiență.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia