La o conferinţă de presă după întâlnirea cu omologii săi europeni, şeful diplomaţiei ungare a afirmat că „numărătoarea inversă” până la alegerile europarlamentare din iunie „aduce, din nefericire, o creştere a sentimentelor războinice”, iar mulţi propun ca Ucraina „să primească mai mulţi bani şi mai multe arme”, ceea ce nu ar face decât să ducă „la mai multe distrugeri şi mai mulţi morţi”.
„Apar idei din ce în ce mai nebuneşti, şi în mod clar, majoritatea statelor membre UE nu poate fi făcută să se îndepărteze de ele”, a spus ministrul, menţionând ca exemple trimiterea de militari şi propunerile potrivit cărora armele occidentale ar putea fi folosite şi împotriva unor ţinte din Rusia.
Ministrul ungar de externe a menţionat că cea mai recentă „idee nebunească” este introducerea serviciului militar obligatoriu în Europa.
„Iar în baza situaţiei, înţelegem exact la ce se referă această propunere (.) În Ucraina, pierderile de vieţi omeneşti devin din ce în ce mai insuportabile, bărbaţii nu sunt lăsaţi să iasă din ţară, iar acum vor să înroleze în război tinerii europeni”, a subliniat Szijjarto.
„Cerem în mod hotărât de la toţi politicienii europeni care se gândesc la stagiul militar obligatoriu să îi pună capăt imediat! Jos mâinile de pe tinerii din Europa Centrală, jos mâinile de pe tinerii din Ungaria!”, a mai afirmat ministrul ungar de externe.
Ministrul ungar a insistat: „nu dorim să vedem unguri pe frontul războiului dintre Ucraina şi Rusia şi nu dorim ca tineri unguri să fie luaţi în Ucraina. Acesta nu este războiul nostru şi nu avem nimic de-a face cu el”.
Marea Britanie și Italia iau în calcul reintroducerea armatei obligatorii
Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat pe 25 mai că va reintroduce armata obligatorie la vârsta de 18 ani, dacă partidul Conservator va câștiga alegerile legislative din 4 iulie.
În Italia, partidul vicepremierului Matteo Salvini a depus în Parlament un proiect de lege care prevede ca serviciul militar să fie obligatoriu pentru tinerii între 18 şi 26 de ani.
În România, care a renunțat la serviciul militar obligatoriu din 2007, guvernul a transmis că nu se pune problema ca armata să redevină obligatorie. În schimb, Ministerul Apărării lucrează la un proiect de lege privind stagiul militar voluntar, cu o durată de patru luni.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!