UPDATE ora 21.10. Cseke Attila, ministrul interimar al sănătății, a oferit o reacție la propunerea Ungariei joi seară, într-o emisiune la Digi24.

„Am primit o propunere de ajutor și mulțumim pentru această propunere. Cu ce ne poate ajuta Ungaria – și ce ne dorim noi – e la nivel de specialiști”, a spus Cseke Attila.

„Acest mecanism bilateral a mai fost folosit și de alte țări. Germania a oferit paturi pentru Italia și Franța, se întâmplă la țări mult mai dezvoltate. Este îmbucurător că și prin mecanismul european de protectie civilă sunt promisiuni de sprijin pentru România”, a adăugat ministrull.


„Ministrul de externe Peter Szijjarto a oferit sprijin din partea Ungariei pentru tratarea pacienţilor cu coronavirus, într-o scrisoare transmisă în weekend”, a anunțat joi ministerul de Externe de la Budapesta.

Ministerul Afacerilor de la București a mulțumit, pe 4 octombrie, oficialilor ungari pentru disponibilitatea de a ajuta sistemul sanitar din România și a transmis mai departe mesajul oficialilor maghiari către Ministerul Sănătății și cel de Interne, prin intermediul IGSU.

„Ministerul Afacerilor Externe a transmis disponibilitatea exprimată de autoritățile ungare autorităților naționale competente, respectiv Ministerului Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne/Inspectoratul General Pentru Situații de Urgență (care este și punctul naţional de contact în relaţia cu structurile internaţionale de profil, inclusiv Mecanismul European de Protecție Civilă al UE), urmând ca acestea să evalueze necesitatea apelării la sprijin extern și să ia măsurile necesare, conform atribuțiilor acestora”, a precizat MAE, într-o postare pe Facebook.

Marți, ministrul de interne, Lucian Bode, a precizat că autoritățile iau în calcul transferul bolnavilor în străinătate, în condițiile în care România se îndreaptă spre 20.000 de cazuri noi pe zi.

„Luăm în calcul tranferul bolnavilor în străinătate, dar trebuie să fie o excepţie şi am discutat cu domnul Cseke (n.r.- ministrul Sănătății) să facem acest lucru pentru judeţele din zona de nord, limitrofe cu Ungaria”, a declarat Lucian Bode, citat de news.ro.

Anterior, șeful DSU Raed Arafat declarase că transferul în străinătate al bolnavilor COVID rămâne ultima variantă, pentru că este „un coșmar logistic”.

Numărul pacienților COVID internați la ATI a atins joi cel mai ridicat nivel de la începutul pandemiei, de 1.556 de persoane. Joi a fost a treia zi consecutivă fără niciun pat liber la terapie intensivă. Alte aproape 15.000 de noi cazuri și 282 de decese au fost raportate în bilanțul trimis de Grupul de Comunicare Strategică.

 
 

Urmărește-ne pe Google News