Propunerea neobișnuită a fost făcută de ministrul securității publice din China, Wang Xiaohong, într-o vizită efectuată săptămâna trecută la Budapesta în timpul căreia a fost primit de premierul Viktor Orban, potrivit agenției oficială de presă Xinhua.
În timpul unei vizite la Budapesta, Wang a spus că speră ca astfel de eforturi să fie „un nou punct culminant al relațiilor bilaterale” în domenii precum combaterea terorismului și a crimelor transnaționale.
Ele ar include, de asemenea, securitatea și consolidarea capacității de aplicare a legii în cadrul Inițiativei „Centură și Drum” a președintelui Xi Jinping, care își propune să lege China cu restul lumii prin legături comerciale și de infrastructură.
Wang s-a întâlnit, de asemenea, la Budapesta cu ministrul de Interne Sandor Pinter și a semnat documente privind cooperarea în materie de securitate și aplicare a legii, a relatat duminică Xinhua, fără a oferi detalii suplimentare.
Pactul de securitate cu Ungaria reprezintă o victorie diplomatică pentru China pentru că pătrunde în Uniunea Europeană unde s-a confruntat cu critici pe teme precum drepturile omului, dezechilibrele comerciale și invazia Rusiei în Ucraina.
În mai bine de un deceniu petrecut la putere, Viktor Orban a lucrat pentru a-și dilua dependența de țările occidentale, rezistând recent presiunii de a aproba extinderea NATO în Europa.
China a fost critică la adresa NATO, mai ales după ce alianța a declarat anul trecut că Beijingul i-a contestat interesele, securitatea și valorile cu „ambițiile și politicile sale coercitive”. Mass-media de stat chineză a numit NATO o provocare „gravă” la adresa păcii și stabilității globale.
În mai multe rânduri, Ungaria s-a opus pozițiilor UE critice la adresa Chinei în chestiuni precum drepturile omului și a salutat investițiile chineze, în ciuda solicitării UE de a se coordona cu blocul când vine vorba de relațiile cu China.
Ungaria găzduiește cea mai mare bază logistică și de producție a Huawei Technologies din afara Chinei, în ciuda avertismentelor Comisiei Europene că gigantul chinez prezintă un risc pentru securitatea UE.
Din 2016, Huawei a încheiat un parteneriat cu firma de inteligență artificială Yitu Technology din Shanghai pentru a lucra la soluții pentru orașe inteligente, pentru a spori siguranța publică și a sprijini poliția prin utilizarea AI și a supravegherii video.
Ungaria va găzdui în curând producătorul chinez de automobile BYD, care va deschide prima fabrică europeană.