• Clipul, vizionat de 950.000 de ori, se numește „Ce ar fi dacă Ungaria n-ar fi existat?”. A fost publicat de contul „Outer Side”, cu 81.000 de abonați. Deschisă în urmă cu aproape 2 ani, pagina are un total de aproape 80 de milioane de vizionări.

Canalul Outer Side a publicat recent un material care explorează cum ar arăta continentul dacă triburile maghiare ar fi ales o altă destinație în timpul migrației lor.

Materialul menționează că fără Ungaria nu ar exista paprika, cubul Rubik sau companii precum MOL și OTP Bank. „Sunt doar câteva exemple superficiale, Ungaria are o contribuție mult mai amplă la nivel mondial”, notează Blikk.

Un utilizator maghiar a subliniat că fără oamenii de știință maghiari nu am avea computere, vitamina C și nici nu s-ar fi oprit invazia otomană în Europa. Acest comentariu a primit peste 1.000 de aprecieri.

Potrivit Outer Side, scenariul este că Ungaria ar fi împărțită de Austria și de România.

„Fără ei, nu ar exista dispute între România și Ungaria pentru Transilvania”, spune vocea care comentează harta Europei fără Ungaria. Austria și România ar câștiga granițe extinse, redefinind lumea. Dunărea ar curge neîntrerupt în zone vaste și ar deveni o rută mai puternică pentru comerț și strategii militare”, afirmă vocea de pe clip.

Imperiul austro-ungar care a definit Europa Centrală modernă nu ar exista, afectând granițe nenumărate și alianțe.

Canalul Outer Side nu este la primul experiment de acest gen. Deși controversate, astfel de materiale au rolul de a stimula gândirea și dezbaterile.

Istoria nu poate fi schimbată, aceste videoclipuri ne ajută să reevaluăm trecutul și să înțelegem mai bine prezentul.

Pentru maghiari este un subiect sensibil, dar astfel de experimente mentale pot contribui la o mai bună apreciere a ceea ce avem. Fără îndoială, lumea ar fi un loc foarte diferit fără Ungaria.

Deși este doar un scenariu ipotetic, videoclipul ne determină să reflectăm asupra rolului și contribuției fiecărei țări la istoria și cultura Europei.

  • Teritoriul Ungariei de astăzi a fost de secole o răscruce de drumuri pentru diverse popoare, între care celți, romani, triburi germanice, huni, slavi apuseni și avari.
  • Bazele statului maghiar au fost stabilite la sfârșitul secolului al IX-lea, după cucerirea Bazinului Panonic de marele conducător maghiar Árpád.â
  • Până în secolul al XII-lea, Ungaria a devenit o putere regională, atingând apogeul cultural și politic în secolul al XV-lea⁠(d).
  • În urma bătăliei de la Mohács din 1526, a fost parțial ocupată de Imperiul Otoman (1541-1699).
  • Ungaria a intrat sub stăpânire habsburgică la începutul secolului al XVIII-lea, reapărând apoi mai târziu ca entitate politică alături de Imperiul Austriac în statul dual Austro-Ungaria, o mare putere la începutul secolului al XX-lea.
  • Austro-Ungaria s-a prăbușit după Primul Război Mondial, iar ulterior Tratatul de la Trianon a stabilit granițele actuale ale Ungariei, ducând la pierderea a 71% din teritoriul părții maghiare a statului dual.
  • Ungaria s-a alăturat Puterilor Axei în al Doilea Război Mondial, suferind pagube și pierderi semnificative
  • Ungaria postbelică a devenit un stat satelit al Uniunii Sovietice, ducând la înființarea Republicii Populare Ungare.
  • În urma revoluției eșuate din 1956, Ungaria a devenit un membru relativ mai liber, deși încă represiv, al Blocului Răsăritean.
  • Înlăturarea gardului de frontieră a Ungariei cu Austria a accelerat prăbușirea Blocului Răsăritean și, ulterior, a Uniunii Sovietice.
  • La 23 octombrie 1989, Ungaria a devenit o republică parlamentară democratică. A aderat la Uniunea Europeană în 2004 și face parte din spațiul Schengen din 2007.

 
 

Urmărește-ne pe Google News