Inflația în Europa de Est a crescut vertiginos de când invazia rusă în Ucraina vecină a amplificat presiunile deja puternice asupra prețurilor – presiuni apărute în urma pandemiei de coronavirus -, forțând băncile centrale din regiune să majoreze puternic ratele dobânzilor.
Plafoanele de prețuri impuse de Viktor Orban au fost un pilon al eforturilor guvernului său naționalist de a proteja famiile în fața creșterii costului vieții, dar chiar și cu aceste măsuri, inflația a crescut luna trecută, ajungând la două cifre.
Scurtul anunț de pe pagina de Facebook a lui Orban nu conține mai multe detalii, indicând probabil că măsurile vor fi prelungite în forma lor actuală.
Banca Națională a Ungariei (Magyar Nemzeti Bank – MNB), aflată deja în cel de-al treilea cel mai abrupt ciclu de majorare a dobânzii de la prăbușirea comunismului, a fost nevoită să majoreze, joi, și mai mult dobânda la depozitele cu scadența la o săptămână pentru a susține moneda națională, forintul, care a scăzut la un minim record față de euro în această săptămână.
Până în prezent, există puține dovezi că majorările de dobândă ale băncii au redus semnificativ inflația, care ar putea depăși prognoza de 9,8% pentru întregul an emisă de MNB în martie, a declarat presei viceguvernatorul Barnabas Virag, anterior în cursul zilei de joi.
Guvernul Orban a stabilit o limită de 480 forinți (1,25 dolari) pe litru pentru prețurile la carburanți, la mijlocul lunii noiembrie 2021, și a continuat cu plafoane pentru unele alimente de bază, în februarie anul acesta. Potrivit lui Orban, măsurile au redus inflația de bază cu 5-6 puncte procentuale.
Sfera de aplicare a plafonării prețului carburanților a fost redusă recent la mașinile cu număr de înmatriculare ungar, ceea ce a declanșat un conflict cu Uniunea Europeană, în timp ce grupul energetic maghiar MOL a cerut eliminarea treptată a măsurii.
Prelungirea plafonării ratelor la creditele ipotecare pentru a-i proteja pe debitori de costul mai mare al împrumuturilor va fi o lovitură suplimentară pentru băncile din Ungaria, care au fost deja lovite de un impozit mare pe profit ca parte a măsurilor lui Orban de reducere a deficitului bugetar.
Joi, la ora 12:01 GMT, acțiunile MOL se tranzacționau în scădere cu 2,3% mai puțin, la 2.832 forinți, la Bursa de la Budapesta, subperformând indicelui blue chip (.BUX), care a scăzut cu 1%. Acțiunile OTP Bank din Ungaria au scăzut cu 0,4%.
Foto: Profimedia Images