Într-un mesaj video publicat pe Facebook, premierul Viktor Oban a declarat că războiul din Ucraina prezintă un pericol constant pentru „Ungaria, siguranţa noastră fizică, aprovizionarea cu energie şi siguranţa financiară a familiilor şi economiei”.
„Guvernul învestit astăzi a început să lucreze imediat. Având în vedere războiul dintr-o ţară vecină, nu am pierdut nicio singură secundă. Un război căruia nu îi vedem sfârşitul deocamdată”, a susținut şeful guvernului ungar.
Am văzut că războiul şi sancţiunile de la Bruxelles au provocat o mare perturbare economică şi creşteri drastice de preţuri. Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să stea departe de acest război şi trebuie să protejeze securitatea financiară a familiilor.
Viktor Orban, motivând declararea stării de urgență:
Pentru aceasta, guvernul trebuie să poată lua decizii şi să acţioneze rapid, a mai susținut prim-ministrul ungar.
Potrivit acestuia, starea de urgenţă va permite guvernului de la Budapesta să reacţioneze rapid şi să folosească „toate metodele la dispoziţia sa” pentru a proteja Ungaria şi pe cetățenii ei.
„Vă voi aduce la cunoştinţă primele decizii mâine”, a precizat premierul ungar.
Anunțul lui Orban a venit la doar câteva ore după ce parlamentul a amendat Constituţia, stabilind că o astfel măsură poată fi luată în situaţie de conflict armat, război sau dezastru umanitar într-o ţară vecină.
Viktor Orban, care a câștigat în alegerile din 3 aprilie al patrulea mandat consecutiv, a mai recurs în trecut instaurarea stării de urgență, o dată din cauza crizei migrației din Europa și, mai târziu, în timpul pandemiei de COVID-19. Noua stare de urgență împuternicește în mod similar guvernul de la Budapesta să aprobe măsuri prin intermediul decretelor, notează Reuters.
Guvernul lui Orban trebuie să facă față consecințelor războiului din Ucraina, unei inflații anuale de 9,5% și unui deficit bugetar care a crescut în primul trimestru din cauza unor cheltuieli excesive înainte de alegeri. De asemenea, Orban trebuie să evite încetinirea accentuată a economiei țării.
Orban, al cărui partid naționalist Fidesz a obținut o majoritate de două treimi în Parlament la alegerile din aprilie, și-a sporit treptat puterile în cei 12 ani de mandat, atrăgându-și deseori critici din partea Uniunii Europene și a grupurilor de apărare a drepturilor omului pentru ceea ce acestea consideră a fi o erodare a mecanismelor de control și echilibru („checks and balances”) specifice democrației.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina