Ungaria a anunțat săptămâna trecută că își va închide centralele pe cărbune în anul 2025, cu cinci ani mai devreme față de planul anterior, care prevedea oprirea în anul 2030.

Mutarea a fost anunțată de către Attila Steiner, secretar de stat pentru Dezvoltarea Economiei Circulare, Energie și Politici Climatice.

Pentru a realiza acest lucru, Ungaria va menține actualele sale capacități de producție a energiei nucleare (aproximativ 2.000 MW instalați) și va crește capacitatea instalată în energia solară până la 6.000 MW instalați.

„Planul nostru este să ajungem la 90% neutralitate a carbonului în generarea de electricitate până în 2030”, a spus Steiner.

Acesta a spus că Ungaria „salută” planurile Uniunii Europene de a întări țintele de mediu pentru anul 2030.

Rămân centralele pe gaze

Cu toate acestea, gazele naturale vor fi incluse în mixul energetic al Ungariei.

Organizațiile de mediu susțin închiderea termocentralelor pe cărbune, în special cea de la Matra, cea mai mare din țară.

Ungaria va primi milioane de euro din Fondul pentru Tranziție Justă al Uniunii Europene pentru a sprijini regiunile carbonifere.

Odată ce termocentrala va fi închisă, o fermă solară de 200 MW va apărea în același loc. Organizațiile de mediu susțin că acest lucru arată că tranziția către energie curată se poate face prin înlocuirea locurilor de muncă din cărbune cu noi oportunități.

„Instalațiile solare mari au acum costuri la jumătate față de cărbune și de trei ori mai puțin decât nuclearul. Adunând scăderea rapidă în costurile cu bateriile de stocare, energiile regenerabile sunt cel mai logic pas înainte pentru o țară precum Ungaria, care depinde de importuri pentru mai bine de jumătate din energie”, a spus Duygu Kutluay, activist la Europe Beyond
Coal (Europa Dincolo de Cărbune).

Pe lângă ferma solară, o centrală de 500 MW pe gaze va înlocui actualele unități pe lignit. Dar Europe Beyond Coal avertizează că mișcarea „va lega regiunea de un nou combustibil fosil‟ și va rata oportunitățile de investiții în sisteme regenerabile 100%.

Greenpeace: „Nu poți lupta contra schimbărilor climatice prin noi centrale pe combustibili fosili”

Greenpeace a numit deschiderea unei noi centrale pe gaze drept „inacceptabilă”.

„Nu poți lupta contra schimbărilor climatice prin noi centrale pe combustibili fosili. Mai mult, este îngrijorător că anunțul nu a spus nimic despre planurile actuale de a extinde mina de lignit din vecinătatea centralei energetice”, arată Greenpeace.

Care este situația în România

România nu are planuri oficiale pentru închiderea termocentralelor pe cărbune, însă atât Complexul Energetic Hunedoara, cât și Complexul Energetic Oltenia au deja mari probleme financiare.

Minerii din Valea Jiului s-au baricadat recent în mine ca protest, din cauza primirii cu întârziere a unor drepturi salariale.

În acest moment, România mai are patru mine în Valea Jiului, unde se extrage huilă, respectiv Livezeni, Lupeni, Vulcan și Lonea. Acestea alimentează termocentralele Mintia (Deva) și Paroșeni. Complexul Energetic Hunedoara este în insolvență, iar în luna mai se judecă falimentul acestuia.

Autoritățile plănuiesc închiderea a două mine (Lonea și Lupeni) și transferul centralei Mintia către autoritățile locale din Deva, astfel încât să furnizeze căldură și apă caldă în continuare în oraș. Termocentrala Paroșeni și minele Vulcan și Livezeni urmează să rămână într-o altă entitate economică.

De partea cealaltă, Complexul Energetic Oltenia include mai multe exploatări de lignit din județul Gorj, plus termocentralele Rovinari, Turceni, Craiova și Ișalnița.

În acest moment, Complexul Energetic Oltenia are peste 13.000 de salariați și asigură circa 20% din producția de electricitate la nivel național.

Complexul Energetic Hunedoara are 7.000 de angajați și asigură între 1 și 3% din necesarul energetic al țării.

 
 

Urmărește-ne pe Google News