Măști marca ”Daddy Baby” au fost cumpărate de Unifarm și repartizate, conform facturii ajunse în posesia ziarului, către Ministerul Sănătății / ISU / SMURD.
Numai că ele sunt produse în China de Daddy Baby, companie de pamperși, a fost una dintre cele 4 marcate drept periculoase de Protecția Consumatorilor, după ce s-a sesizat organismul similar din Belgia.
este prețul unitar cu care Unifarm a distribuit în România produsele aduse din China
Spitalele românești s-au trezit cu măști nefuncționale, pe care le-au și plătit. ”Totul e ciudat la aceste măști. Se compun altfel, straniu, și nu asigură protecție”, au declarat cadre medicale din mai multe județe, pentru Libertatea.
Ce spune Protecția Consumatorilor, despre măștile FPP2 de la această companie?
”InfoCons prin Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare și periculoase, vă atrage atenția la următoarele produse, care sunt achiziționate în special în această perioadă”, enumerând 4 tipuri de măști periculoase.
Ultimele sunt cele de la Daddy Baby. Tipul de alertă este considerat ca “grav”, iar alerta e numerotată, în sistemul Comisiei Europene, cu numărul A12/00617/20.
Retenția de particule/filtrul materialului este insuficientă (valoarea măsurată este ≤ 76%). În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare./produsul/produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149.
Pe site-urile Comisiei Europene și InfoCons scrie:
Țara din care s-a alertat pericolul legat de aceste produse este Belgia.
Unifarm n-a răspuns nici la precedentele întrebări
Libertatea a contactat Unifarm pentru a afla când au fost achiziționate măștile respective și dacă ele au ajuns în spitale ori în structurile ISU / SMURD.
Până acum, ziarul n-a primit niciun răspuns de la Unifarm. Care a cerut încă de luna trecută ca întrebările să fie trimise pe e-mail.
Adrian Ionel, președintele Unifarm, a blocat reporterul Libertatea după ce a primit întrebările referitoare la un material publicat luna trecută, în care ziarul arăta un raport al Corpului de Control al MS care îi imputa acestuia 18 nereguli.
Nici întrebările solicitate pe 17 aprilie de Libertatea n-au primit vreun răspuns.
Libertatea a scris, în ultimele săptămâni despre alte probleme la Unifarm:
- Măști cumpărate de firma soției fostului ofițer SRI Alexandru Sas au ajuns la Unifarm și în spitale la preț dublu față de cel cu care au fost achiziționate din China;
- Cerințele unei licitații lansată vineri după amiază și cu termen de depunere până luni după-amiază, licitație prin care Ministerul Sănătății vrea să cumpere mai multe produse, ”conduc direct la portofoliul unei firme din București”. E vorba de Unifarm, compania deținută chiar de Ministerul Sănătății.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro