Noua conducere a Unifarm SA, reprezentată de Cornel Ionuţ Ionescu, anunţă că toate contractele încheiate pe timp de pandemie de către companie sunt „acte juridice de o complexitate şi importanţă deosebită” şi, ca atare, le-a încadrat sub „secretul comercial”, refuzând să le dea publicităţii, scrie Mediafax.
Şeful interimar al Unifarm SA a fost solicitat să transmită în baza legii 544/2001 privind accesul informaţii de interes public toate contractele încheiate de instituţia pe care o conduce în perioada 1 martie 2020-30 iunie 2020, pe orice fel de echipamente de protecţie, dar Cornel Ionescu a refuzat.
Cornel Ionescu susţine că respectivele contracte încheiate de CN Unifarm SA au un „obiect extins”, ele în continuare „îşi produc efectele”, că o parte „au clauze de confidenţialitate a informaţiilor”, iar unele dintre ele sunt „încă în desfăşurare”, conform Mediafax.
Mai mult, noul șef interimar al Unifarm arată că informaţiile publice solicitate în baza legii „constituie informaţii ce privesc activităţile comerciale ale companiei iar publicarea acestora ar aduce atingere, printre altele, secretului comercial”.
De asemenea, CN Unifarm SA susține, prin directorul său interimar, că în activitatea sa operaţională nu se finanţează din fonduri publice.
Fostul director Unifarm Adrian Ionel a fost suspendat din funcție, pe 24 iunie, după ce a fost acuzat de DNA că a luat mită 760.000 de euro.
În aceeași zi, Adrian Ionel a remis către Libertatea un comunicat, prin intermediul avocatului său, în care susține că ”nu am solicitat în nicio împrejurare, niciunei persoane, vreo sumă de bani sau alte beneficii, pentru mine sau pentru altcineva”.
Cu o zi înainte, pe 23 iunie, Adrian Ionel a fost pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile de către DNA. Potrivit procurorilor, directorul Unifarm este acuzat de săvârșirea mai multor infracțiuni, printre care luare de mită și abuz în serviciu, conform DNA.
În referatul procurorilor se menționează că ”cele un milion de măști livrate și recepționate în prima tranșă Companiei Naționale Unifarm SA nu erau măști chirurgicale, ci măști de protecție neconforme cu standardele stipulate în contract, practic erau alte tipuri de echipamente de protecție decât cele convenite în contract”.
Contractul pentru achiziționarea unui milion de măşti şi 30.000 de combinezoane a fost încheiat cu firma BSG Business Select, afacere despre care Libertatea a scris încă din luna martie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro