O saturație mică de oxigen este un indiciu clar al unei forme severe de COVID-19, caz în care pacientul trebuie să ajungă imediat la spital, explică Adrian Marinescu.
„Am avut astfel de pacienţi şi aici aş trage un semnal de alarmă. Este o capcană şi este o capcană prin care, din păcate, trec destul de mulţi. Trebuie să lămurim în felul următor: în momentul în care cineva are nevoie de oxigen, îşi măsoară saturaţia, vede că-i mai mică, trebuie să ştie clar că înseamnă că are o formă severă de infecţie cu SARS-CoV-2, în niciun caz nu e de stat acasă şi în acea situaţie boala trebuie tratată la spital. Este extrem de important, sunt pacienţi care stau cu acel concentrator zile întregi acasă şi ajung din păcate mult prea târziu la spital, direct pe patul de terapie intensivă”, spune medicul.
Adrian Marinescu mai precizează că nici spray-urile cu oxigen folosite de alpiniști nu sunt eficiente în astfel de cazuri, nu au „nicio legătură cu ce ne trebuie nouă aici”.
El subliniază că este exclusă tratarea acasă a pacienților cu insuficiență respiratorie.
Există însă o situația în care concentratorul de oxigen poate fi folosit la domiciliu: după ce pacientul a fost internat o perioadă și are o insuficiență respiratorie cu formă prelungită și un necesar mai mic de oxigen. Această decizie este luată însă de medic.
La rândul său, dr. Letiția Coriu, şefa Secţiei de ATI de la Spitalul Colţea din București, spune că prin folosirea acestor dispozitive, pacienții nu fac decât să-și întârzie sosirea la spital, iar în aceste cazuri, „plămânul atacat de COVID se poate strânge ca o smochină, să piardă aerul din el şi să se lipească alveolele şi să fie mai greu de desfăcut dacă întârzie să ajungă”.
Autoritățile au anunțat sâmbătă, că 1.739 de pacienți cu COVID-19 sunt internați în stare gravă la Terapie Intensivă, un nou maxim, și că nu mai există niciun pat liber disponibil la ATI.