Până acum 83.000 de ruși care erau în vacanțe organizate în străinitate au revenit în țara lor. Aproximativ 4.000 de persoane se află însă în continuare în Egipt.

„Trebuia să zburăm la Moscova pe 13 martie, au amânat zborul pentru 23, apoi au trimis bilete pentru 28. I-am spus spus ghidului: du-mă oriunde, cel mai important în Rusia, și vom ajunge singuri de acolo fără probleme”, a scris un turist pe canalul ”Blocat în Egipt”, creat pe Telegram.

Alexander Kurlykov, un turist din Moscova provestește că a plecat în vacanță cu familia sa și alte două familii. Își doreau să se relaxeze, însă după două zile unii turiști au fost informați de ghid că trebuie să plece.

Alexander a contactat un agent de turism din Rusia pentru a afla ce se întâmplă. În cele din urmă, au reușit să se întoarcă direct la Moscova, dar nu au mai primit banii înapoi.

„Două familii au trimis o cerere, așteaptă un răspuns. Au trecut mai bine de zece zile, operatorul de turism dă înapoi”, spune Alexander, căruia i s-a explicat că poate folosi banii pentru excursii în Rusia. Poate merge, de exemplu, în Crimeea.

„Nu avem nevoie de o astfel de excursie, avem proprietățile noastre imobiliare în peninsulă. Dar dacă banii nu vor fi returnați băieților, voi înțelege că nu există opțiuni și poate voi accepta”, a continuat el.

Unii turiști și-au prelungit vacanța la Marea Roșie

Alți turiști care au ales să călătorească pe cont propriu nu se grăbesc să se întoarcă în Rusia, după ce zborul pe care îl aveau programat le-a fost anulat, iar biletele pentru un alt zbor au devenit extrem de scumpe.

„Suntem aici de o lună. În ziua plecării, 1 martie, era deja clar că erau posibile probleme. Dar, în afară de trei tricouri și niște carduri, eu, ca de obicei, nu a luat nimic cu mine”, spune fotograful Alexander Andreev.

Bărbatul povestește că după ce zborul i-a fost anulat unul dintre prietenii lui a cumpărat un bilet la compania Turkish Airlines cu escală la Istanbul, pentru data de 12 martie. Costul: aproape 2.000 de euro.

Pe de altă parte, Alexander spune că nu se grăbește să plece din Egipt. S-a hotărât să rămână aici până când situația se va clarifica. Între timp, s-a mutat în stațiunea Sharm el-Sheikh.

Sunt însă puține șanse ca situația să se lămurească în curând, notează agenția rusă de presă.

Iar cei blocați în Egipt se confruntă cu o serie întreagă situații: nu este clar de unde pot obține bani lichizi, unii au rămas fără bani și pot afla cu greu informații sau rezerva zboruri din cauza problemelor cu conexiunea la internet.

În plus, cei care depășesc perioada pentru care au primit viza, riscă amenzi. Pe 18 martie, ministrul egiptean al Turismului a confirmat oficial eliminarea temporară a amenzilor, însă măsura se aplică doar în peninsula Sinai, în care vizele sunt valabile 15 zile. În alte regiuni, se eliberează viza la aeroport pentru 30 de zile.

„Viza este prelungită cu trei luni, apoi este puțin mai dificil, dar nu imposibil. Să locuiești aici nu este deloc scump”, spune Alexander Andreev.

Însă este nevoie de dolari cash, euro sau un card Union Pay. Visa și Mastercard sunt blocate și, potrivit unui alt turist blocat în Sharm el-Sheikh, „singura modalitate de a obține bani în numerar este cel mai apropiat magazin, unde se schimbă la o rată de 160 până la 250 de ruble per dolar”.

Egiptenii se oferă să îi ajute pe rușii blocați în țara lor.

”Proprietarul cabanei în care locuiam în Hurghada, s-a oferit chiar să nu-i plătesc dacă am probleme cu banii, ci să îi transfer mai târziu, când am ocazia”, își amintește Alexander.

Potrivit șefei Agenției Federale de Turism din Rusia, Zarina Doguzova, din 23 martie, turiștii au transportați din Sharm el-Sheikh și Hurghada către Soci și Mineralnîe Vodî. De asemenea, agenția organizează mai multe zboruri către Mahacikala.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News