Reporterii BBC au mers în satul Lipți, din regiunea Harkov, unde trupele ucrainene par să fi reușit să oprească ofensiva rusă surpriză care a fost lansată pe 10 mai. În urmă cu câteva săptămâni, rușii înaintau rapid spre Harkov. Dar, cu ajutorul întăririlor, Ucraina oprește treptat atacul. Dar amenințarea din nord nu a dispărut, iar Lipți rămâne încă o țintă pentru armata rusă.

Pe măsură ce jurnaliștii, împreună cu o unitate de elită ucraineană, se deplasează pe străzile distruse și pustii ale acestui sat, vuietul obuzelor care explodează în apropiere nu se potolește. Doi soldați își îndreaptă armele printr-o fereastră deschisă și caută drone kamikaze pe cer. Dronele au devenit una dintre cele mai puternice arme din acest război.

Această unitate ucraineană folosește și drone. Ei se numesc Peaky Blinders, după serialul de televiziune care prezintă activitățile unui sindicat criminal din Birmingham, în anii 20.

Comandantul detașamentului ucrainean, Alexandru, spune că la începutul războiului au început să păzească străzile, înarmați cu puști și îmbrăcați în civil: „Arătam exact ca într-o scenă din Peaky Blinders”.

Dar acum nu mai este o unitate pestriță de voluntari. Au trecut deja prin lupte și au fost antrenați cu ajutorul forțelor speciale occidentale. Au devenit o unitate tehnologizată și folosesc drone ieftine, mici, produse în masă. Dar unitatea și-a păstrat numele, iar membrii săi poartă șepci de camuflaj cu mottoul „Căutați și distrugeți” brodat pe spate.

În ultimele săptămâni, Alexandru a luptat pentru casa lui. Înainte de război, a lucrat pe câmpurile care sunt situate nu departe de cartierul lor general, ascunse în spatele copacilor: cultiva căpșuni.

Echipa lui susține că a ucis sau rănit peste 100 de soldați ruși, de când a început ofensiva în apropiere de Harkov. Operează ca o mică unitate de forță aeriană, înarmată cu zeci de drone și un arsenal de bombe, unele pentru a distruge tancuri, altele pentru a distruge grupuri de infanterie sau soldați singuri.

Rușii au început să se teamă de ei și găsesc mai greu ținte acum. Așa că, pentru a folosi timpul în care nu au nimic de atacat, ei folosesc una dintre dronele lor mari cu cârlig pentru a dezarma soldații care au fost deja uciși.

Fratele mai mare al lui Alexandru, Anton, crede că ceea ce fac ei nu e de ajuns pentru a câștiga. „Îi putem întârzia cu dronele și le putem provoca pagube”, spune el, „dar, din păcate, nu putem câștiga”.

El a spus că armele cu rază mai lungă de acțiune care să fi luat la țintă locurile unde se strângeau trupele ruse la graniță „ar fi putut împiedica această ofensivă”.

În plus, rușii au dezvoltat modalități de a bloca semnalele spre drone, folosind mijloace de război electronic. Când cei din Peaky Blinders găsesc în cele din urmă o nouă țintă, semnalul lor este blocat înainte de a putea lovi. Ei pot pierde patru sau cinci drone într-o zi.

În ciuda eșecurilor, Alexandru spune că ofensiva rusă de lângă Harkov a oferit un nou avânt luptătorilor săi obosiți. Anterior, le era teamă că lumea își pierde interesul pentru războiul din Ucraina. Și este conștient că acest pericol încă există. El se așteaptă ca acest conflict să continue foarte mult timp, „poate câțiva ani sau chiar decenii”.

Niciuna dintre părți, spune el, nu are puterea să dea o lovitură de KO. Pentru a-i împinge pe ruși dincolo de graniță, Ucraina va avea nevoie de sprijin „enorm” din partea Occidentului.

Urmărește-ne pe Google News