Un proiect de memorandum, pe care cele două părți intenționează să îl semneze luni, precizează că orice comerț cu gaz nu ar trebui să aibă impact asupra nevoilor de consum ale Argentinei și nici asupra obiectivelor celor două părți de a reduce schimbările climatice.
„Participanții se străduiesc să coopereze pentru a permite o livrare stabilă de gaze naturale lichefiate (GNL) din Argentina către Uniunea Europeană”, se arată în documentul consultat de Reuters, care ar putea fi modificat înainte de a fi publicat.
Comisia Europeană a refuzat să comenteze proiectul.
Argentina are un deficit energetic, ceea ce înseamnă că trebuie să importe combustibil în lunile în care consumă cel mai mult. Ea a înregistrat un deficit al balanței comerciale energetice de 5 miliarde de dolari în 2022.
Dar țara, care are a doua cea mai mare rezervă de gaze neconvenționale din lume, își extinde producția la Vaca Muerta, o formațiune de șisturi din Patagonia.
Țările europene caută de anul trecut noi surse de aprovizionare cu gaze, după ce fostul furnizor principal, Rusia, a redus fluxurile în urma invaziei din Ucraina.
Dar UE se așteaptă, de asemenea, ca utilizarea gazelor naturale să scadă până la sfârșitul deceniului, în contextul în care încearcă să îndeplinească obiectivele privind schimbările climatice. UE a declarat că majoritatea livrărilor de gaz rusesc ar trebui să fie înlocuite cu surse de energie nepoluante, nu cu combustibili fosili.
Lisa Fischer, director de program la grupul de reflecție E3G, a cerut UE să se concentreze pe sprijinirea Argentinei în dezvoltarea energiei regenerabile și a altor soluții care nu provoacă schimbări climatice.
„În momentul în care gazul argentinian va fi pus în funcțiune – și nici măcar nu au întreaga infrastructură de export pentru a face acest lucru [pentru a exporta gaz în Europa] – nu cred că Uniunea Europeană va mai avea nevoie de acest gaz”, a spus Fischer.
Proiectul de document precizează că cele două părți vor colabora în domeniul energiei regenerabile și al combustibilului pe bază de hidrogen și vor depune eforturi pentru a reduce emisiile de metan în lanțurile lor de aprovizionare cu gaz.