Guvernul britanic a făcut publice, la începutul acestei săptămâni, planuri pentru schimbarea Protocolului Irlanda de Nord, partea din acord menită să mențină deschisă granița dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda și să evite revenirea la violențele sectare.
Comisia Europeană a declarat că a lansat procedura de încălcare a dreptului comunitar deoarece Marea Britanie nu a reușit să pună în aplicare acordul „în ciuda solicitărilor repetate” de a face acest lucru.
UE a spus că renegocierea protocolului este „nerealistă” și că schimbarea acestuia în mod unilateral ar fi considerată o încălcare a unui acord internațional, care ar putea duce la amenzi.
„Acționarea unilaterală nu este constructivă. Încălcarea acordurilor internaționale nu este acceptabilă”, a declarat Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene, într-un comunicat.
Acordul a fost pus în aplicare pentru a proteja Acordul din Vinerea Mare, care a contribuit la încheierea anilor de violențe sectare mortale și care prevede că nu ar trebui să existe o graniță dură între Republica Irlanda, care face parte din UE, și Irlanda de Nord, care a a părăsit UE alături de restul Regatului Unit.
Pentru a evita o frontieră dură, Regatul Unit a fost de acord să mențină Irlanda de Nord în cadrul schemei de reglementare a UE. Această soluție a creat însă o altă bătaie de cap, deoarece restul Regatului Unit nu intră sub incidența regulilor UE, mărfurile care părăsesc Irlanda de Nord către restul Regatului Unit ar trebui verificate.
Adresându-se reporterilor miercuri, Šefčovič a spus că, pe lângă lansarea procedurii legale, UE a prezentat și câteva „detalii suplimentare” cu privire la posibilele soluții.