Pentru a facilita aceste transferuri, statele ”trebuie să împărtăşească date exacte şi în timp real la nivel european pentru o mai bună coordonare”, a declarat Ursula von der Leyen, şefa executivului european.
”Răspândirea virusului va copleşi sistemele noastre de sănătate dacă nu acţionăm urgent”, a avertizat Ursula von der Leyen.
Ursula von der Leyen a mai informat că UE va lucra pentru validarea rapidă, la nivelul Uniunii, a testelor rapide de antigen şi că CE este în discuţii cu patru companii pentru a asigura potenţiale vaccinuri, după ce a încheiat deja înţelegeri privind oferte de furnizare cu alte trei companii (AstraZeneca, Sanofi şi Johnson & Johnson), potrivit Reuters.
Von der Leyen a menţionat discuţii cu Moderna, CureVac şi un parteneriat între Pfizer şi BionTech. Reuters a informat în septembrie că UE este în discuţii cu Novavax.
Totodată, preşedinta CE a dat asigurări că viitoarele vaccinuri vor fi disponibile pentru toate statele ”în acelaşi timp şi în aceleaşi condiţii”, în funcţie de numărul populaţiei. Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat prima tranşă de vaccin anti-COVID pentru România la sfârşitul lui decembrie.