„Sâmbătă, vom adopta un al patrulea pachet de măsuri pentru a izola şi mai mult Rusia şi a epuiza resursele pe care le foloseşte pentru finanţarea acestui război barbar”, a spus Ursula von der Leyen.
Aceste măsuri fac parte din al patrulea set de sancţiuni împotriva Rusiei, în colaborare cu Statele Unite şi alţi aliaţi G7. Alături de alţi aliaţi occidentali, precum Statele Unite, Uniunea va revoca statutul comercial al Rusiei de „naţiunea cea mai favorizată”.
În acest fel, UE ar putea interzice sau impune tarife punitive asupra mărfurilor ruseşti şi ar plasa Rusia la egalitate cu Iran sau Coreea de Nord.
Ca prim pas, UE va interzice importurile de bunuri din sectorul siderurgic. Potrivit şefei executivului UE, drepturile de membru ale Rusiei în principalele instituţii multilaterale, precum Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, vor fi suspendate.
„Rusia nu poate încălca în mod grav dreptul internaţional şi, în acelaşi timp, să se aştepte să beneficieze de privilegiile de a face parte din ordinea economică internaţională”, a spus ea.
În cele din urmă, blocul comunitar va interzice noile investiţii europene în sectorul energetic al Rusiei. „Această interdicţie va acoperi toate investiţiile, transferurile de tehnologie şi serviciile financiare pentru explorarea şi producţia de energie – astfel, va avea un impact mare asupra lui Putin”, a explicat Ursula von der Leyen.
Aliaţii G7 vor găsi modalităţi săptămâna viitoare de a viza „acoliţii” lui Putin şi se vor strădui să se asigure că Rusia şi elitele sale nu pot folosi cripto-active pentru a se sustrage sancţiunilor.
Uniunea Europeană va interzice în special exporturile către Rusia de bunuri de lux UE, o măsură concepută ca o lovitură pentru elitele ruseşti.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina