Uniunea Europeană critică SUA pentru înăsprirea sancțiunilor față de Rusiași aduce în discuție perspectiva apariției unei rupturi între cei doi aliați cu privire la modul în care ar putea face față presupusei amestecări a Moscovei în alegerile prezidențiale, scrie CNN.
Președintele UE, Jean-Claude Juncker, a declarat că blocul va acționa „în câteva zile” dacă nu primește impactul noilor sancțiuni nu va afecta interesele europene.
Rusia a reacționat, de asemenea, furios, afirmând că proiectul de lege privind sancțiunile, adoptat de Camera Reprezentanților, crește riscul deteriorării relațiilor deja proaste între cele două țări.
Proiectul de lege presupune luarea de noi măsuri împotriva Rusiei, Coreei de Nord și Iranului și limitează eforturile depuse de Casa Albă pentru reduce astfel de sancțiuni.
Dar UE se teme că sancțiunile ar putea afecta companiile implicate în finanțarea noi conducte de transportare a gazelor naturale între Rusia și Germania, Nord Stream 2.
Juncker a spus că proiectul de lege ar putea avea „efecte unilaterale neintenționate” asupra securității energetice a UE. „Acesta este motivul pentru care Comisia a concluzionat astăzi că, dacă preocupările noastre nu sunt luate în considerare, suntem gata să acționăm în mod corespunzător în câteva zile „, a spus Juncker. „America prima nu înseamnă că interesele Europei sunt ultimele”, a mai spus președintele UE.
Citește și: Decât la muncă, mai bine morți de foame! Fructele din livezi se strică pentru că nimeni nu a vrut să le culeagă
Germania, care sprijină ferm construirea noii conducte, a declarat că este preocupată de sancțiunile impuse de Statele Unite. Ar fi „inacceptabil ca Statele Unite să utilizeze sancțiunile posibile ca instrument pentru a servi intereselor politicilor industriei americane”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Martin Schäfer.
Dacă proiectul de lege va trece și de votul Senatului, el va ajunge apoi la biroul președintelui american Donald Trump. Nu este clar dacă acest lucru se va întâmpla înainte sau după vacanța de vară a Congresului.
Trump nu a dat indicii dacă va semna proiectul de lege, ceea ce conferă Congresului și o modalitate de a bloca orice ameliorare a noilor sancțiuni împotriva Rusiei, Coreei de Nord și Iranului.
SUA, noi sancțiuni împotriva Rusiei, Iranului și a Coreii de Nord. Camera Reprezentanților a Congresului SUA a adoptat marți cu cvasiunanimitate de voturi un proiect de lege care impune noi sancțiuni împotriva Rusiei, Iranului și Coreii de Nord și care ar urma să fie supus aprobării Senatului.
Partea din proiect referitoare la Rusia, destinată să sancționeze Moscova pentru ingerințele sale în campania prezidențială de anul trecut, a suscitat rezistențe din partea președintelui Donald Trump și a suscitat rezerve din partea Uniunii Europene pentru că ea deschide calea sancțiunilor împotriva unor întreprinderi europene care au proiecte în domeniul energetic în Rusia.
Citește și: Atenție, curentul electric se scumpește cu 30-40%!