Comisia Europeană a avut în ultimele zile mai multe discuţii cu statele membre UE şi urmează să prezinte planurile privind un nou pachet de sancţiuni, dependența de petrolul rusesc fiind unul dintre subiectele aflate pe agenda discuțiilor. Potrivit Reuters, UE înclină spre o interzicere a importurilor de petrol din Rusia până la finalul acestui an.
Germania, unul din cei mai mari cumpărători de petrol rusesc, pare dispusă să accepte un embargo de la sfârşitul lui 2022, însă ţări precum Austria, Ungaria, Italia şi Slovacia încă au unele rezerve, susţin diplomaţii citați de Reuters.
Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului maghiar Viktor Orban, susține că este important ca UE să nu interzică importurile de petrol sau gaze naturale din Rusia. „Un embargo ar însemna că va trebui să ne procurăm aceste produse din altă parte şi la preţuri semnificativ mai mari, ceea ce ar însemna că nu vom mai putea menţine subvenţiile la utilităţi şi nici încălzirea sau funcţionarea economiei”, a argumentat el la postul public de radio.
La începutul lunii aprilie, Parlamentul European a cerut un embargo complet asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaze din Rusia.
O decizie privind noile sancţiuni ale UE, care ar urma să vizeze petrolul rusesc, băncile din Rusia şi Belarus, precum şi mai multe persoane fizice şi companii, ar putea fi luată săptămâna viitoare, la Bruxelles.
Demersul are loc în contextul în care UE și-a stabilit ca obiectiv reducerea dependenţei față de petrolul şi gazul rusesc cu două treimi până la sfârşitul anului şi la zero până la finalul lui 2027.
Rusia este în continuare cel mai mare furnizor de petrol al Europei, cu aproximativ 25% din necesar. Totodată, aproximativ 40% din importurile de gaze naturale din Europa provin din Rusia.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina