„Suntem alături de poporul iranian și susținem dreptul acestuia de a protesta pașnic și de a-și exprima liber cererile și opiniile”, a declarat înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell.
Printre cei sancționați cu interdicții de călătorie și înghețarea activelor se numără patru membri ai echipei care a arestat-o pe Mahsa Amini, tânăra care a murit în custodia poliției moravurilor după ce a fost arestată pentru nepurtarea corespunzătoare a hijbaului, membri de rang înalt ai Gărzilor Revoluționare și ministrul de interne al Iranului, Ahmad Vahidi, potrivit unui comunicat al UE.
La rândul ei, Marea Britanie a impus sancțiuni pe numele a 24 de cetățeni iranieni. Printre ei se numără ministrul iranian al comunicațiilor Issa Zarepour, precum și șeful poliției sale cibernetice, Vahid Mohammad Naser Majid, și o serie de oficiali politici și de securitate, potrivit ministerului britanic de Externe.
„Aceste sancțiuni vizează oficialii din cadrul regimului iranian care sunt responsabili pentru încălcări odioase ale drepturilor omului”, a declarat ministrul de externe James Cleverly. „Împreună cu partenerii noștri, am transmis un mesaj clar regimului iranian – reprimarea violentă a protestelor trebuie să înceteze și libertatea de exprimare trebuie respectată”.
Protestele din Iran, declanșate de moartea lui Mahsa Amini în 16 septembrie, marchează una dintre cele mai dificile provocări pentru Republica Islamică de la revoluția din 1979. Sute de manifestanți au fost uciși în timpul tulburărilor și alte câteva mii au fost reținute, dar regimul de la Teheran nu a reușit să oprească protestele.