Un comitet de experţi sanitari din toate cele 27 de state UE ”a convenit asupra necesităţii de activare a frânei de urgenţă şi impunere de restricţii temporare la toate călătoriile în UE din Africa australă”, arată un mesaj transmis pe Twitter de președinția slovenă a Consiliului UE.
De asemenea, potrivit acordului, statelor membre li se solicită să testeze şi să plaseze în carantină toţi pasagerii sosiţi din această regiune.
Țările cu care UE a suspendat zborurile sunt: Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia şi Zimbabwe.
Comisia Europeană a propus astăzi, mai devreme, ca statele UE ”să activeze frâna de urgență pentru a stopa călătoriile aeriene din regiunea Africii de Sud”. Asta după ce tulpină mutantă COVID a fost identificată astăzi, 26 noiembrie, în Europa. Primul caz a fost raportat în Belgia, la un călător care s-a întors din Egipt pe 11 noiembrie.
SUA restricționează călătoriile din Africa de Sud și din alte șapte țări, de luni
Sosirea pe teritoriul american va fi interzisă începând de luni persoanelor care vin din Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini, Mozambic şi Malawi, a anunțat vineri președintele Joe Biden, citat de CNN. Doar cetăţenii americani şi rezidenţii permanenţi în SUA vor fi autorizaţi să intre în ţară.
Cetățenii americani și rezidenții permanenți în SUA vor putea să intre în țară, dar aceștia vor trebui totuși să aibă un rezultat negativ la testul pentru coronavirus înainte de a călători.
Oficialii spun că această măsură a fost impusă din ”precauție”. Nu se știe cât vor dura interdicțiile.
La rândul ei, Canada a anunțat că își închide granițele pentru călătorii străini care au fost recent în Africa de Sud, Namibia, Lesotho, Botswana, Eswatini, Zimbabwe și Mozambic.
Cetăţenii străini nu vor mai avea voie să intre în Canada dacă au fost în cele şapte naţiuni în ultimele 14 zile, a declarat ministrul Sănătăţii, Jean-Yves Duclos.
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat vineri că datele preliminare sugerează că o nouă variantă a coronavirusului identificată prima dată în Africa de Sud prezintă un risc mai mare de reinfectare decât alte variante, stabilind că este una „îngrijorătoare”.
Cazuri de infectări cu mutația au fost confirmate până acum în Botswana, Hong Kong și Israel.