Vaccinul – care a fost deja aprobat pentru utilizare în regim de urgență în Marea Britanie – a fost examinat de către Agenția Europeană pentru Medicamente începând cu data 12 ianuarie.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit, luni dimineață, cu CEO-ul AstraZeneca, Pascal Soriot, la telefon și „a precizat că se așteaptă ca AstraZeneca să îndeplinească angajamentele contractuale prevăzute în acordul de cumpărare în avans”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer.

Conversația dintre cei doi a avut loc după ce UE și-a exprimat, vineri, „nemulțumirea profundă”, după ce a fost informată de AstraZeneca că livrarea vaccinului către statele membre nu va fi efectuată înainte de sfârșitul primului trimestru al acestui an, așa cum estimase inițial.

Von der Leyen a reamintit AstraZeneca că „UE a investit sume semnificative, tocmai pentru a se asigura că producția este accelerată chiar înainte ca autorizația de introducere pe piață să fie eliberată de Agenția Europeană pentru Medicamente”, a spus Mamer.

„Desigur, problemele de producție pot apărea atunci când vine vorba de un vaccin complex, dar ne așteptăm ca AstraZeneca să găsească soluții pentru a face livrările rapid”, a adăugat Mamer.

Comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, a trimis, duminică, o scrisoare către AstraZeneca „pentru a solicita clarificări suplimentare” cu privire la deficitul livrărilor sale, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al UE, Stefan de Keersmaecker.

„În această scrisoare, comisarul a subliniat importanța livrărilor în conformitate cu programele stabilite în acord și a reiterat faptul că extinderea capacității de producție trebuie să aibă loc concomitent cu desfășurarea studiilor clinice pentru a asigura disponibilitatea vaccinurilor cât mai repede posibil”, a adăugat de Keersmaecker.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News