Potrivit șefului diplomației suedeze, măsurile analizate de CE ar putea fi incluse în următorul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, la 14-lea la număr, aflat în discuție.

Această flotă „nu doar că ajută Rusia să eludeze sancțiunile, ci reprezintă și o amenințare clară pentru mediu”, a declarat Billström pentru Politico și pentru alte publicații înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE la Luxemburg.

Potrivit lui Billström, CE ar putea propune „acțiuni împotriva proprietarilor, operatorilor și companiilor de asigurări din (orice – n.r.) țară terță pe care Rusia o folosește în prezent pentru a face posibilă flota fantomă”.

Este pentru primă dată când UE analizează această lacună în pachetele de sancțiuni impuse Rusiei din cauza războiului pe care îl duce împotriva Ucrainei, notează Politico.

„A venit timpul să punem capăt acestui lucru. Flota fantomă a fost atât de utilă Rusiei pentru că a zburat – sau mai degrabă a plutit – sub radar”, a insistat șeful diplomației suedeze.

Flota fantomă care ajută Rusia să livreze petrol în pofida sancțiunilor ar fi constituită din aproximativ 1.400 de nave vechi care aparțin unor proprietari necunoscuți sau unor structuri care ascund beneficiarii reali.

 
 

Urmărește-ne pe Google News