Avantajele denunțătorilor
În cel de-al doilea caz în care Doru Boștină are calitatea de martor (ca avocat de business are acces la diverse documente ale companiilor pe care le asistă) este vorba despre șpaga pe care afaceristul Gruia Stoica urma să o dea pentru ca firma sa, Grup Feroviar Român (GFR) să câștige un contract bănos de la CFR Marfă. Surse judiciare susțin că Boștină ar fi acceptat să descrie pe larg infracțiunile în schimbul recompenselor pevăzute de lege – reduceri de pedeapsă și chiar absolvirea de orice vină ar fi avut în respectivele spețe. Cu alte cuvinte, procurorii îl caută printrepotențialii infractori pe cel cu o implicare mai mică și îl conving să “verse” tot. La schimb, primește promisiunea că nu va ajunge în pușcărie.
Plângerea, monedă de schimb
De ce fac românii plângeri
Articolul 290 Cod Penal spune, la aliniatul al doilea, că “mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta”. Prevederea legislativă de mai sus este motivul pentru care s-au înmulţit, în ultima perioadă, denunțurile primite de procurorii anticorupție.
Hrebenciuc, Cocoș, Niro și Pinalti – arestați
Oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru, împreună cu primarul de la Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, şi cu fostul ministru al comunicaţiilor Gabriel Sandu își vor petrece următoarele 30 de zile în spatele gratiilor, după ce, ieri noapte, procurorii au reușit să-i convingă pe magistrați că toți cei patru “grei” merită să fie arestați în dosarul Microsoft. Tot după gratii a ajuns și alt personaj extrem de influent, Viorel Hrebenciuc, arestat în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri din nordul Moldovei.