Valentin Popa, Ministrul Educaţiei, a declarat, luni, după o întâlnire cu studenţii, că Universitatea din Bucureşti are 900 de locuri bugetate nerepartizate, care ar putea fi oferite celor care sunt la studii cu taxă.
Reprezentanţii studenţilor s-au arătat surprinşi de aceste cifre.
„Peste 900 de locuri bugetate nu sunt utilizate de către Universitatea Bucureşti, deşi are suficient de mulţi studenţi cu taxă care le-ar putea utiliza. Aceste locuri au fost disponibilizate în urma abandonului şcolar, exmatriculării, ele sunt însumate din toţi cei trei ani, cele mai multe din anul trei.Totuşi, trebuie să remarcăm că lipsa unor proceduri interne în favoarea studentului face ca la UB să avem situaţia în care peste 900 de studenţi cu taxă nu ocupă locurile bugetate alocate. Universitatea Bucureşti nu le foloseşte. Nici nu încasează bani de la buget pentru acestea, nici nu le dă studenţilor de la taxă. Nu este o situaţie din acest an, ci şi din anii trecuţi, este un deficit bugetar destul de important”, a declarat, ministrul Educaţiei, Valentin Popa.
”Dar asta este o caracteristică și altor universități. Se întâmplă, din pacate, și la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, unde aproximativ 550 de locuri la master, anul 2 sunt neutilizate, 400 de locuri la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, aproximativ 75 la Universitatea de Vest din Timișoara. Sunt procente importante de locuri la master, bugetate, pe care nu are cine să le ocupe, sunt pierdute în sistem, nu pot fi utilizate, în condițiile în care la alte universități din România sunt peste 7.000 de studenți cu taxă la anul doi master care le-ar putea ocupa. (…) Am discutat cu sudenții acest aspect și probabil vom discuta cu Direcția juridică din minister și vom vedea dacă putem, și dacă doresc și studenții și găsesc o înțelege la Consiliul Rectorilor, să încercăm să facem o redistribuire a acestor locuri de care nu beneficiază, practic, nimeni”.
În acest context, ministrul Educaţiei a explicat că universităţile care nu repartizează aceste locuri pierd bani mai mulţi de la stat decât ar primi de la studenţii care plătesc taxă.
Acesta a precizat că aceeaşi situaţie se regăseşte şi la studiile de master, unde sunt disponibile aproape 700 de locuri bugetate, peste 600 dintre ele fiind la anul doi.
Universitatea Bucureşti este de săptămâna trecută în grevă japoneză, principala nemulţumire fiind reprezentată de repartizarea cifrei de şcolarizare către universităţi pentru anul universitare 2018-2019.
Citește și: Ce spune profesoara fetiţei din Piteşti care s-a dat peste cap în faţa Vioricăi Dăncilă
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro