Purtătorul de cuvânt al Universității din București, Bogdan Oprea, a precizat pentru sursa citată că profesorul n-a venit îmbrăcat indecent. „Trăim într-o țară democratică. Domnul n-a venit indecent, expunând lucruri care nu se expun. Există un cod de etică și incluziune, așa cum obligă legea, ce punct de vedere aș putea să formulez? Trăim într-o țară în care oamenii au libertatea să se exprime”, a spus Bogdan Oprea.
Purtătorul de cuvânt al Universității din București a precizat că în codul de incluziune și gen nu sunt prevăzute norme vestimentare. „Cu siguranță, nu sunt prevederi care să te oblige să te încalți cu pantofi de o culoare sau cu pantaloni nu știu de care. Regulile sunt în limitele legii. Un astfel de regulament ar fi împotriva Constituției. Nu poți să dai un regulament care nu respectă legislația națională”, a adăugat Oprea.
Reacţia Universităţii Bucureşti vine după ce luni seara a fost postată pe reţelele de socializare o imagine cu lectorul universitar dr. Andrei Nae într-o ţinută feminină. Postarea s-a viralizat rapid, iar în prezent numără peste 8.000 de reacţii, fiind distribuită de peste 7.000 de ori. De asemenea, aceasta a înregistrat şi peste 4.400 de comentarii.
Multe dintre mesajele care însoţesc postarea sunt homofobe, denigratoare şi pline de ură la adresa lectorului universitar. Contactat de Adevărul, Andrei Nae nu a dorit să comenteze subiectul.
Cine este Andrei Nae
„Dr. Andrei Nae este lector la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine unde predă cursul de masterat «Jocurile video şi identitatea culturală» şi cursul opţional «Introducere în studiul jocurilor video ca medii narative», pe lângă seminare de practica limbii engleze şi literatură americană”, se arată în descrierea de pe site-ul Universităţii din Bucureşti.
Potrivit prezentării, „începând cu 2019 este directorul proiectului de cercetare «Discurs colonial în jocurile video» finanţat de UEFISCDI. Andrei Nae a publicat mai multe studii sub forma de cărţi, capitole şi articole printre care se numără monografia Immersion, Narrative, and Gender Crisis in Survival Horror Video Games publicată de Routledge în 2021±.
Mulți dintre cei care au comentat au legat, de altfel, ținuta vestimentară în care ar fi fost surprins profesorul de tematica unora dintre cursurile pe care le predă, notează Adevărul.
„Nu cred că această fotografie arată ținuta cotidiană a unui profesor universitar, într-o zi în care își susține cursurile. Dar cred că poate fi o ținută pe care domnul profesor ar fi putut să o îmbrace la unul dintre cursurile pe care le susține la Universitatea București, de exemplu, acela de Gender Crisis in Survival Horror Video Games. Părerea mea este că asistăm la un fake news, o manipulatorie scoatere din context a unei ipostaze. Cred că răspunsul Universității București va lămuri situația și îl așteptăm cu interes, să vedem pe unde ne situăm în gândirea critică de care dispunem”, este comentariul fostului secretar de stat din Ministerul Educației prof. Marina Ștefania Manea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro