„Universitatea nu va mai colabora cu poliția din Minneapolis pentru ajutor în aplicarea legii și pentru organizarea evenimentelor din cadrul universității. Nu am cuvinte să-mi exprim durerea și furia și știu că foarte mulți membri ai comunității noastre simt la fel și se tem pentru propria siguranță”, a anunțat zilele trecute președintele Universității din Minnesota, Joan Gabel, potrivit CNN.

George Floyd, un bărbat de culoare din Minneapolis, a stat timp de 8 minute și 46 de secunde cu genunchiul unui polițist pe gâtul său, în ciuda rugăminților sale disperate și a strigătului repetat „Nu pot să respir”, frază care a devenit slogan al protestelor care au cuprins SUA.

Moartea lui Floyd a stârnit un val de revoltă și în rândul studenților de la Universitatea Minnesota care își are sediul în Minneapolis. Președintele studenților, Jael Kerandi, o tânără de culoare în vârstă de 21 de ani, a trimis o scrisoare de protest președintelui Universității, cerându-i să întrerupă orice colaborare cu poliția, invocând o lungă istorie de drepturi încălcate de forțele de ordine.

„George Floyd a fost omorât de poliția din Minneapolis. Dincolo de motivele pentru care a fost arestat, moartea lui nu poate fi justificată, iar cei care încearcă să o justifice, au o problemă. Poliția a demonstrat de nenumărate ori prin acțiunile sale că face abuz când vine vorba de persoanele de culoare. Este dezgustător și de neacceptat”, a scris studenta.

În cine mai poți avea încredere?”

Într-un interviu pentru The Lilly, publicație a celui mai mare ziar american, The Washington Post, Jael Kerandi a explicat că au existat mai multe acțiuni nedrepte ale poliției din Minneapolis care i-au făcut pe studenți să nu se simtă în siguranță, ceea ce a determinat-o, ca reprezentant al lor, să ia atitudine.

„Trăgând linie la finalul zilei, în cine ai încredere? Studenții simt că nu pot avea încredere în polițiștii. (…) Nu doar studenții de culoare au fost afectați de acest eveniment, pentru că la noi în universitate nu învață doar studenți de culoare. Toți studenții au fost traumatizați. Cred că președintele Universității a pus nevoile și valorile noastre pe primul plan atunci când a luat decizia de a limita colaborarea cu poliția din Minneapolis”, a declarat Kerandi pentru The Lilly.

Nu e treaba unei persoane de culoare să te învețe ce e etica”

Studenta spune că rasismul poate fi combătut dacă oamenii devin aliați și dacă iau atitudine împotriva rasismului fără să aștepte laude pentru asta.

„Dar a fi aliat cu o persoană de culoare nu înseamnă că ea trebuie să te reeduce constant. E obositor și nu e treaba ei să te reeduce ca să înțelegi ce este etica și care sunt bunele maniere. Mă refer la faptul că mă uit la cineva, la un reprezentant al unei minorități, și îi cer să vorbească în numele oamenilor de culoare, iar după ce vorbește, eu o să dau din cap că înțeleg și sunt de acord cu ea și mă aștept ca ea să-mi zâmbească în semn de recunoștință”, explică ea.

Pentru cei care spun că sunt alături de oamenii de culoare împotriva rasismului: faceți ceva în privința asta și nu așteptați laude.

Jael Kerandi:

 
 

Urmărește-ne pe Google News